Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Söderberg, vd för Torsboda Industrial Park AB, är övertygad om att storetableringen ger efterföljare i området. Vilka aktörer handlar det om? Hör vad han svarar i klippet. Foto: SVT

Mångmiljardsatsningen i Torsboda kan leda till fler etableringar – ”Vill skapa ett nav för batteritillverkning”

Uppdaterad
Publicerad

Etableringen i Torsboda som presenterades under torsdagen är den största industriinvesteringen i modern tid i Västernorrlands län. Mycket talar för att fler satsningar kommer att komma som en direkt följd av det kinesiska mångmiljardprojektet i regionen – det menar vd:n för kommunägda Torsboda Industrial Park AB.

Christian Söderberg, vd för det kommunägda Torsboda Industrial Park AB berättar att de har som mål att skapa ett nav i Europa för batteritillverkling.

– Vi har intressenter från Europa och Asien, säger Christian Söderberg.

Industrisatsning i Torsboda

Med PTL:s etablering i Torsboda görs Sverige europaledande när det gäller batteritillverkning, säger han.

Han berättar att de allra första kontakterna med PTL, den kinesiska koncernen, togs redan 2019 och att diskussionerna med de övriga företagen nu fortsätter.  

Inom två år

SVT: Handlar det om satsningar i närtid? 

– Jag säger som jag brukar, inom de närmaste 24 månaderna, säger Christian Söderberg.

Etableringen av batterikomponentindustrin skapar helt enkelt en marknad för mer, kompletterande, tillverkning, menar Söderberg.

I klippet: Christian Söderberg om hur man nu planerar vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet