Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter berätta om industrietableringen i Torsboda i klippet. Foto: Shanker Prem & Torsboda Industrial Park AB

Klart: ”Storskalig grön industrietablering” i Torsboda – skapar ett par tusen jobb

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen hålls en presskonferens där en långsiktig grön industrietablering i Torsboda i Timrå ska presenteras.

Det råder stort hemlighetsmakeri kring det hela – men enligt uppgifter till SVT kommer målet om skapandet av ett par tusen jobb att kunna uppfyllas.

Representanter från ett internationellt green techföretag ska efter lunch på torsdagen presentera planerna som i pressmeddelandet beskrivs som ”storskaliga”.

Enligt vad SVT Västernorrland erfar innebär etableringen att kommunerna bakom når den målsättning man satt upp, en elintensiv industri som skapar runt 2 000 arbetstillfällen. I övrigt är företrädarna i dag ytterst förtegna om den etablering som ska presenteras under torsdagen.

Förteget

Kommunstyrelseordförandena i Sundsvall, Timrå och Härnösand kommer att finnas på plats på presskonferensen under torsdagen. Men ”dan före dan” är de ytterst förtegna.

– Jag kan inte kommentera något i dag, säger Niklas Säwén (S), t f ordförande för kommunstyrelsen i Sundsvall.

– Du kan ställa så många frågor du vill, säger Timrås kommunalråd Stefan Dalin (S), jag lämnar inga besked i dag.

– Ni är välkomna i morgon på presskonferensen, tillägger han.

Enligt pressmeddelandet rör det sig om ett internationellt företag inom den ”green tech” som kommer att etablera sig i Torsboda.

Gemensamt bolag

Den uttalade ambitionen från kommunerna har varit att hitta ett företag som vill tillverka fordonsbatterier i Torsboda, en satsning liknande den i Skellefteå där batteritillverkaren Northvolt etablerat sig. 

Kommunerna Timrå och Sundsvall har bildat ett gemensamt bolag, Torsboda Industrial Park, för den här etableringen.

Härnösands kommun är inte en part i det bolaget.

Inte heller Region Västernorrland som har ett övergripande ansvar för regional utveckling i länet vill idag kommentera nyheten om etableringen;

– Jag vill inte på något sätt föregripa presskonferensen i morgon, säger regionrådet Glenn Nordlund (S). 

Hotet från USA

En fråga som enligt uppgift diskuterats intensivt inom det kommunala bolaget har handlat om utländskt ägande.  Bland företag som tidigare visat intresse har det funnits kinesiska bolag, något som väckt bekymmer. 

Samtidigt har omfattande amerikanska stödpaket till grön industri skapat oro inte minst inom EU.

Politikerna i styrelsen för Timrås och Sundsvalls gemensamma bolag – längst till höger Stefan Dalin (S), kommunalråd i Timrå och ordförande i bolaget. Foto: Torsboda Industrial Park AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.