Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På plats för att se området med egna ögon; Sundsvalls och Timrås gemensamma bolag har nu fått en styrelse för verksamheten och jobbet kan börja på allvar. Kommunerna har lika många platser var i bolaget Torsboda Industrial Park AB. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Batterifabriken i Timrå: Nu kan kommunernas bolag börja jobba – styrelse till slut på plats

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra hektar är tänkt att bli batterifabrik i Torsboda. Men det har dröjt att komma i gång. Först nu har Sundsvalls och Timrås gemensamma bolag Torsboda Industrial Park AB fått en styrelse på plats.

Och nu börjar det bli bråttom – konkurrensen är stenhård.

Den nya styrelsen fick en inskolningsdag med besök ute på det 150 hektar stora området i Torsboda i Timrå kommun. Enligt Sundsvalls kommun finns det ett tidsspann för en möjlig etablering som löper från 2022 och en bit in i 2024, konkurrensen är hård.

Det talas i dag om ett behov av uppemot 40 till 50 stora fabriker för batteritillverkning i Europa.

– Vi räknar med att Torsboda blir en av dessa, säger det gemensamma kommunbolagets ordförande, Timrås kommunalråd Stefan Dalin (S).

Förhandlingar pågår med företag som är intresserade av en etablering på platsen. Men när det gäller besked om vilka det handlar om, där tiger de nya styrelseledamöterna just nu som muren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.