Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Härnösands näringslivschef Uno Jonsson, och till höger Hans Forsberg (C), Stefan Dahlin (S) och Bodil Hansson (S), styrelseledamöter i Torsboda Industrial Park AB. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Torsbodabolaget en intern affär för Sundsvall och Timrå – Härnösand står utanför

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en etablering av en batterifabrik i Torsbodaområdet skulle ”betyda jättemycket för Härnösand”, står kommunen utanför det nya bolag som ska jobba för en etablering.

– Det är ingen stor fråga, säger näringslivschefen i Härnösands kommun, Uno Jonsson.

Samtidigt är det just Torsbodabolaget som ska ro hela etableringen i hamn.

En av punkterna under seminariet om regionala utvecklingsstrategier i Härnösand nyligen var satsningen i Torsboda, en satsning som uppges ha en potential på runt 2 500 nya jobb. Förutom Torsboda presenterades planerna för Sollefteå och Ånge.

Ingen från Härnösand i styrelsen

Nyligen hölls det första styrelsemötet i Torsboda Industrial Park AB, och den nya styrelsen gjorde ett besök på det tänkta etableringsområdet i Torsboda i Timrå kommun.

Styrelsen består av politiker från Timrå och Sundsvall – men ingen från Härnösand. Det kan tyckas märkligt med tanke på hur stor betydelse satsningen uppges få för Härnösand.

Sundsvall har lagt in 120 miljoner i projektet, medan Timrå bidrar med det 150 hektar stora markomådet. Härnösand, utan direkt inflytande i bolaget, har inte heller investerat i Torsboda Industrial Park AB.

Vilka konsekvenser får det här? Hör näringslivschefen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.