Bergtäkten där det nya industriområdet planeras i Torsbodaområdet. Området Torsboda Nord är på cirka 80 hektar totalt och det finns flera invändningar mot detaljplanen. Foto: Anna Beijron/SVT

Flera invändningar mot stor industripark i Torsboda

Uppdaterad
Publicerad

Inför exploateringen av nästa stora markområde i Torsboda har Timrå kommun fått synpunkter på den detaljplan som ska upp i fullmäktige om en vecka. SVT Västernorrland har läst utlåtandet och här listar vi några av invändningarna mot detaljplanen för Torsboda Nord.

Området heter Torsboda 4:29 och kallas även Torsboda Nord Industriområde. Granskningen av detaljplanen har pågått mellan 22 juni och 9 augsti i år. Du kan läsa alla synpunkter och svar i denna länk.

Sju synpunkter har inkommit och tolv yttranden på planförslaget. Här är några:

• Kommunen och Trafikverket behöver underteckna ett avtal som bland annat reglerar ansvar för finansiering av trafikplatsen, anser länsstyrelsen.

• Arter som faller under artskyddsförordningen finns på området. Eventuell verksamhetsutövare behöver göra artinventeringar, anser länsstyrelsen.

• Trafiksituationen måste säkerställas. Det måste finnas ett avtal innan man går vidare, menar Trafikverket.

• E.on anser att eventuella merkostnader, såsom flyttning av befintliga anläggningar, bör bekostas av exploatören. Något som inte framgår menar bolaget.

• Miljö- och byggnämnden anser att föroreningssituationen kring de kolbottnar som hittats vid den arkeologiska utredningen behöver undersökas.

• Nämnden saknar beskrivning av vilka konsekvenser en grundvattensänkning får på naturvärden.

• Förutsättningarna för vatten och avlopp är inte klara, menar miljö- och byggnämnden.

• Miljö- och byggnadsnämnden konstaterar att planförslaget innebär stora och oåterkalleliga konsekvenser för naturmiljön och landskapsbilden på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.