Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Stefan Dalin (S) i Timrå om den växande industrietableringen i Torsboda. Det röda området är näst på tur att exploateras. Det gröna är området där kinesiska PTL planerar en fabrik. Foto: SVT Design, Google Earth, Anna Beijron/SVT

Fler stora etableringar planeras i Torsboda efter kinesiska PTL – kan ge tusentals nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Besked väntas inom 6-24 månader. Det handlar om ytterligare etableringar i Torsboda, utanför Timrå som kan ge tusentals arbetstillfällen. Inom kort ska Timrå kommun anta en ny detaljplan för området som ligger norr om platsen där kinesiska batteribolaget PTL planerar sin 13-miljardersanläggning.

– Det är förberedelser för flera stora etableringar, säger kommunalrådet i Timrå Stefan Dalin (S), som också är ordförande i Torsboda Industrial Park.

En illustration över hur planområdena på Torsboda Syd och Nord kan bebyggas. E4:an i mitten. Foto: Illustration: Torsboda Industrial Park AB
Industrisatsning i Torsboda

Det handlar om det norra området, på andra sidan om den mark som är avsedd för PTL. Den 28 augusti hålls ett extrainsatt kommunfullmäktige i Timrå där man ska ta ställning till en detaljplan för det området. Kallat Torsboda Nord Industriområde.

– Då är ju området klart för fortsatt etablering. Sedan krävs det ju annat arbete med att få i ordning ytan. Men det får ju de som etablerar sig där hantera, säger Stefan Dalin.

Stefan Dalin (S) kommunalråd i Timrå och ordförande i Torsboda Industrial Park berättar om planerna för området. Foto: Anna Beijron/SVT

Ankaretablering leder till fler

Stefan Dalin vill inte kommentera styrelsens ”inre arbete” men menar att den första etableringen öppnar dörren för fler.

– Vi pratar säkert om ett par tusen jobb till men då ligger det flera år framåt.

Vad handlar det om för företag och hur många etableringar hoppas man på? Hör Stefan Dalin (S) i klippet.

Aktuella områden i Torsboda

Torsboda 4:29 eller Torsboda Nord Industriområde

Syftet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för ett nytt större industriområde i Torsboda, ca 2,5 km väster om Söråkers centrum.

Enligt kommunen ligger området strategiskt med närhet till E4, flygplats, järnväg och hamn.

Det rör sig om ett industriområde för energiintensiv industri. Detaljplanen hanteras med ett så kallat utökat förfarande, då den antas medföra betydande miljöpåverkan samt har stort allmänintresse.

Torsboda 1:2

Planförslaget är redan antagit av fullmäktige i april 2022. Det är här kinesiska PTL ska etablera en fabrik för tillverkning av anodmaterial, en komponent i batterier.

Källa: Timrå Kommun och PTL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet