Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om trafiken i Torsboda – hör svaren från kommunalrådet i Timrå. Foto: Anna Beijron SVT

Tre frågor om trafikplatsen i Torsboda och vem som ska betala

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt, stort industriområde i Torsboda strax norr om Timrå kommer att innebära en helt ny trafiksituation. Investeringar och ombyggnationer krävs, frågan är vem som ska betala?

I juli bad lokalpolitikerna om ett möte med Trafikverkets generaldirektör, Roberto Maiorana, om Torsboda. Men besked dröjer.

När SVT frågar Trafikverket är svaret att man ”fortfarande är inne i semesterperioden” och att besked om möte nog kan komma tidigast i slutet av augusti.

I väntan på lösning

– I första hand handlar det om en trafikplats och att kanske bygga om och bygga ut E4:an, säger Stefan Dalin (S) kommunalråd i Timrå och ordförande i Torsboda Industrial Park.

I väntan på en permanent lösning byggs en tillfällig trafikplats. Där ingår bland annat en bro. Vem ska betala för det?

– Det ska de ta, säger Stefan Dalin (S), och syftar på det kinesiska bolaget PTL.

En trafikplats i Torsboda är inte finansierad i nu gällande nationell plan för infrastrukturåtgärder.

Vad kostar ombyggnaden av en permanent trafikplats Torsboda? Varför bör staten betala? Hur ska kostnaderna fördelas om Trafikverket säger nej? Hör Stefan Dalins svar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.