Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bland annat Niklas Säwén(S) berätta om oron ifall det inte blir något statligt stöd. Foto: Torsboda Industrial Park/ Anna Beijron/SVT

Torsbodafabriken: Oro kring statligt stöd – ”Går inte så snabbt som önskat”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en industrisatsning i Torsboda i Timrå är storslagna. Politikerna pratar om tusentals nya arbetstillfällen men det krävs också stora investeringar. Hittills saknas klara besked om stöd från stat och myndigheter. Till exempel Trafikverket.

– Vi vill få investeringar från staten för den trafikplats som behöver byggas i Torsboda men vi behöver också få stöd till vuxenutbildningen, säger Niklas Säwén (S), kommunalråd i Sundsvall.

– Det är lite bekymmersamt att Västernorrland glöms bort, säger Stefan Dalin (S) kommunalråd i Timrå.

Industrisatsning i Torsboda

Klicka här, för att höra Stefan Dalin (S) svara på tre frågor om trafikplats Torsboda.

Halkar efter

De båda kommunalråden är rädda att regionen halkar efter. När staten nu ska ta fram en strategi för norra Sverige är fokus utanför länet, menar Niklas Säwén (S).

– Det går inte så snabbt som vi önskat och vi är lite oroliga att den nuvarande regeringen väljer ett ensidigt fokus på Västerbotten och Norrbotten.

Översikt för detaljplanen för Torsboda. Foto: Illustration: Torsboda Industrial Park

Vem ska betala?

Om det statliga stödet uteblir, vad händer då?

– Vi kommer att behöva göra mycket och det är vi beredda att göra, men vi tycker inte att det är en fråga bara för Timrå, Sundsvall och Västernorrland, säger Niklas Säwén (S).

Uppvaktar Trafikverket

I juli bad lokalpolitikerna om ett möte med Trafikverkets generaldirektör om Torsboda. Men besked dröjer.

När SVT frågar Trafikverket är svaret att man ”fortfarande är inne i semesterperioden” och att besked om möte nog kan komma tidigast i slutet av augusti.

I nuläget finns trafikplats Torsboda inte med i Trafikverkets nationella plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet