Foto: TT

Flera stall stänger på grund av fruktat abortvirus hos hästar

Publicerad

Flera anläggningar i länet har beslutat sig för att vidta försiktighetsåtgärder med anledning av det fruktade abortviruset och även hästinfluensa som rapporterats i Stockholmsområdet. Själva ridhusen är öppna, men stallbyggnaderna får inte besökas av gästande hästar.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt har hästar i tre stall i Östhammar, Värmdö och Österåker i Uppsala län respektive Stockholmsområdet isolerats för den allvarliga neurologiska formen av abortviruset. Hästinfluensa har rapporterats från ett annat stall.

– De aktuella stallen med sjukdomen neurologisk virusabort håller sina hästar isolerade. Det finns idag inga tecken på smittspridning till andra stall, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA.

Anläggningar öppna- stall stängda

Men ändå har flera ridklubbar i länet valt att vidta försiktighetsåtgärder. Både Sundsvalls Ridklubb och Sundsvalls Fältrittklubb har valt att gå ut med information om att de stänger sina stall för utomstående hästar. Anläggningarna och ridhusen är öppna men stallarna får inte gästande hästar vistas i.

– Vi har alltid så att man inte får ta in obehöriga hästar i stallet, men vi kände att vi ville förtydliga det här nu, säger Catarina Svanstedt som är ridskolechef på Sundsvalls Ridklubb.

Ridtävlingar söderut inställda

Ibland brukar man låta hästar på besök komma in och duscha av sina hästar, men det kommer man inte göra nu. Klubbarna uppmanar också människor som rör sig i olika stall att ta ansvar för att inte sprida smittan.

Alla ridsporttävlingar i Stockholmsområdet har ställts in de närmsta tre veckorna fram till 7 mars. Inom travet har inget motsvarande beslut fattats. 

Travsporten om viruset

Svensk Travsport har uppmanat till extra noggrannhet med smittskyddet. ”Just nu är det flera allvarliga smittor som går bland hästar, både i Sverige och i övriga Europa”, skriver de på webben.

På Bergsåkerstravet är det så kallade breddloppstävlingar på söndag men det har inte utgått några restriktioner, utöver den uppmaning om noggrannhet som Svensk Travsport kommunicerat till sina aktiva.

Bergsåker vidtar åtgärder

”Vi har under dagen skickat ut till alla våra aktiva på Bergsåker, stor som liten, samt till alla dagens startande hästar från andra banor det meddelande vi fått från Svensk Travsport gällande abortviruset EHV-1. Vi kommer i dag förstärka med att förse våra hygienutrymmen på stallbacken med bland annat handsprit”, skriver Bergsåkers travbanechef Jens Berglund i ett sms till SVT Västernorrland.

Här kan du läsa mer om viruset.

EHV-1

Visa

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer hos hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning och plötslig kastning (virusabort) utan andra symptom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

Hästinfluensa– utbrott förekommer varje år i Sverige. Hästarna får feber, hostar, snorar, blir hängiga och stela och vill inte äta. Sjukdomen sprids snabbt och risken att bli sjuk är störst för unga och ovaccinerade hästar. Vaccinerade hästar får oftast inga symptom eller snabbt övergående symptom.

(källa: SVA- Statens veterinärmedicinska anstalt)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer