Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi undrade om det var någon som gjorde flickan illa” – så beskriver läkaren misstankarna i polisens förhör. Rösten i klippet är inlånad. Foto: Truls Wallin/SVT grafik

Flickan i Ångermanland hade avföring i blodet – då slog läkaren larm: ”Det var droppen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var sjukvården som slog larm till Socialtjänsten när de upptäckte att en flicka hade fem olika tarmbakterier i blodprovet.

Något som enligt läkaren är väldigt ovanligt.

”Så fort man fixade en sak kom det något nytt”, säger en läkare i polisförhör.

Nu åtalas en kvinna från Ångermanland misstänkt för att ha gjort sitt barn sjukt genom att ge medicin och injicera tarmbakterier i blodet.

Det är den 16 augusti 2023 som orosanmälan lämnas in. Det är den andra anmälan sjukvården gör rörande flickan, som vårdats på sjukhus i flera månader.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

I den anmälan skriver läkaren bland annat att det finns ”oro att det rör sig om Münchhausen by proxy”.

Mamman mest inblandad i vården

I polisens utredning framgår det att det främst var mamman som var med på sjukhuset. Vården uppmuntrade till att föräldrarna skulle avlösa varandra.

”Jag tänkte att det vore bra om pappan var där för att se om barnet blev bättre då.”

”Det fungerade bättre för barnet att äta när pappan var på plats”, säger en annan person som jobbar på sjukhuset.

Mammans förklaring

Flickan har haft olika sorters slangar kopplade till sin kropp på sjukhuset. Mamman till barnet nekar till brott, och säger att tarmbakterierna kan ha kommit till när en av slangarna råkat hamna i toaletten. Hon säger också att det kan förklaras med att det varit smutsigt på sjukhuset eller att flickan själv tagit på nålen till infarten med smutsiga händer.

Symptomen försvann

Efter orosanmälan i augusti flyttades familjen till ett HVB-hem där de utreddes vidare. Enligt sjukvården har barnet inte haft problem med infektioner eller blodsocker, och har inte varit inlagd mer på barnkliniken efter flytten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Mer i ämnet