Det är Drakfastigheters Clarence Jonsson som klurar på en mer udda och långsiktig lösning på takproblemen.
– En personlig reflektion jag har är att man skulle kunna titta på möjligheten att förändra byggnadens aerodynamik. Och med det menar jag då att helt enkelt försöka förändra utseendet på taket så att man förändrar luftströmmen och att man förhindrar att den här snöfickan bildas. Och det kan man kanske göra med någon typ av vindavvisare, någon typ av vinge som man monterar på taket för att styra luftströmmen, säger han.
”Ingenjörsmiss”
Ett stort problem är att det bildas drivor med snö på en sida taket när det snöar och blåser kraftigt. Kommunen har konstaterat att de bärande limträbågarna i taket är feldimensionerade, från start. De är gjorda för att hålla en jämnt utbredd last på taket. Men så fort det alltså snöar kraftig blir det problem. Husets olyckliga placering, i kombination med att det blåser från öst, gör att snön belastar en sida av taket. Vilket frestar på limträbalkarna.
– När man beräknar såna här bågar så måste man ta hänsyn till den typen av ojämna laster och det har de inte gjort. Det är ju naturligtvis en ingenjörsmiss, säger Clarence Jonsson på kommunens fastighetsförvaltning, Drakfastigheteter.
Återställa hallen
Den 12 december stängdes hallen omedelbart, av säkerhetsskäl. Det är inte bara limträbalkarna som är problemet. Även takelementen krånglar. Det ständiga skottandet på taket har orsakat hål som gjort att det läckt in vatten och därmed blir taket tungt. Nu planerar man att byta samtliga 440 takelement. Det vill säga hela taket.
– Uppdraget vi har fått är att vi ska återställa hallen så att det kan öppnas och fortsätta bedrivas verksamhet i den, säger Clarence Jonsson.
– Tanken är att vi ska fixa och förstärka taket och öppna hallen till hösten, säger kommundirektör Stefan Söderlund som gett uppdraget att förbättra hallen till Drakfastigheter.
Kostnaden för renoveringen är oklar. Men enligt beräkningar som Drakfastigheter gjort i sin utredning tidigare kan det handla om mellan 70 och 100 miljoner kronor. Innan man kan sätta igång krävs ett politiskt beslut.
– Viljan att få igång hallen är stor. Är det någorlunda rimliga pengar lär det bli en reparation tror jag, säger Clarence Jonsson.
Sänka takhöjden
Det var ett hårt slag för många föreningar när Sundsvalls kommun stängde Nordichallen, av säkerhetsskäl i december. Många sporter berördes: handboll, friidrott och fotbollsutövare. Alla har fått hitta tillfälliga lösningar på lokalproblematiken. Med den lösning som nu planeras, att stärka limträbalkarna underifrån, kommer det att bli problem ändå för fotbollen. Det finns nämligen regler som kräver en viss takhöjd när fotbollsmatcher spelas inomhus. De kraven kan man bara leva upp till om Nordichallen har sin nuvarande, fulla takhöjd.
– Det rör sig om 5-6 matcher per vinter som man i så fall inte kommer att kunna spela. Men vi måste förstås prioritera säkerheten, säger Clarence Jonsson.
Hallen byggdes 1992, av Hallström och Nisses som hade totalentreprenad. Och därmed ansvaret för konstruktionen, menar Clarence Jonsson. Men juridiskt finns inget att göra för kommunen i dag.
Samarbete med flygindustrin
Däremot försöker man åtgärda problemen som man äger. Och Clarence Jonsson leker alltså med tanken på att lösa problematiken på ett minst sagt ovanligt sätt. I klarspråk vill han testa om tex en flygplansvinge på taket skulle kunna ändra vindriktningen och skona taket från stora mängder snö och drivbildning. Än så länge finns inga ritningar. Men det handlar om att ändra luftströmmarna. Kanske med en fläkt och en vinge.
– Vi leker med tanken att kanske gå in och göra ett försök med någon som är väldigt duktig på aerodynamik. Kanske flygindustrin eller bilindustrin eller någon annan skulle kunna hjälpa oss. Så det är möjligt att vi går vidare och försöker lösa det med någon typ av vinge som man monterar på taket för att styra luftströmmen, säger han.