Flygstopp i Örnsköldsvik efter problem med fjärrstyrningen

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger under förra veckan strejkade den ordinarie radiokommunikationen mellan Örnsköldsviks flygplats och fjärrstyrningscentralen RTC i Sundsvall.

– Då stoppar man trafiken av flygsäkerhetsskäl, säger LFV:s flygsäkerhetschef Jan-Olof Ehk.

I torsdags kväll, mellan klockslagen 17.30 och 22, fungerade inte den ordinarie radiokommunikationen mellan flygplatsen i Örnsköldsvik och RTC i Sundsvall. Tre flighter berördes. Även under fredagen blev det ett driftstopp.

– Det är sådan som händer ibland och det är förstås trist för de resenärer som drabbas, säger Luftfartsverkets flygsäkerhetschef Jan-Olof Ehk och tillägger att passagerarna inte utsattes för några risker.

Flera back-up-system

– Det finns tre parallella system och när ett faller ifrån avvecklar man trafiken med de två systemen som är kvar. Tar det säkra före det osäkra helt enkelt.

Exakt vad det var som hände förra veckan ska nu utredas men för ett år sedan inträffade en liknande händelse på flygplatsen i Örnsköldsvik, som var först ut att styras från annan ort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.