Visa alla (4)

Vinsten på flyktingarna gick till hotellrenovering

Publicerad

De centerpartistiska kommunpolitikerna Magnus och Peder Svensson tillhör vinnarna i flyktingkrisens spår. De har investerat sina vinster i en upprustning av Ullångers hotell.

SVT har berättat om det stockholmsbaserade företaget HK Partners som gjorde stora vinster på att öppna asylboenden i Kramfors under den stora flyktingvågen.

”Skrämmande och skamligt”

Kommunalrådet i Kramfors Jan Sahlén (S) är kritisk till de stora vinsterna som gjordes i flyktingkrisens spår. Han kommenterar HK Partners framfart i kommunen med ord som ”skrämmande” och ”skamligt” och han gör en direkt jämförelse mellan HK Partners vinster och det underskott i budgeten som Kramfors kommun har att hantera.

– Dom gjorde en vinst på 50 miljoner och försvann härifrån medan vi sitter kvar med problemen och ett underskott på 50 miljoner, säger Sahlén.

Upprustning av hotellet

Bolaget drev tre boenden, bland annat det hårt kritiserade boendet i Frånö och gjorde en vinst på över 51 miljoner under åren i Kramfors. Idag har HK Partners stängt och flyttat men kvar finns en andra vinnare. De centerpartistiska kommunpolitikerna Magnus och Peder Svensson, far och son, som driver Ullångers hotell. De var underleverantörer till HK Partners och levererade mat och markservice till boendena.

– Vi kan inte visa upp 50 miljoner i vinst i vår verksamhet men vi har valt att använda pengarna till att investera i den här fastigheten. Pengarna har gått till att rusta upp rum och hotellkorridorer, säger Peder Svensson.

Försvarar HK Partners

De försvarar försvarar sin egen roll i flyktingmottagningen i Kramfors men de försvarar också HK Partners trots den kritik som riktades mot asylboendet i Frånö. Kommunalrådet beskriver det som ”sunkigt” medan flyktingarna som bodde där mer specifikt vittnat om trångboddhet och löss i ett nedslitet hus. Som mest bodde där över 180 personer sedan Migrationsverket gett klartecken till en boende per 3,5 kvadratmeter boendeyta.

Senare minskades antalet boende till maximalt 109 sedan miljö- och byggnämnden i Kramfors ingripit.

”Frånö inte så dåligt”

Magnus Svensson satt i kommunfullmäktige under den gångna mandatperioden medan Peder Svensson är nyvald fullmäktigeledamot. De vänder sig mot kritiken. De hade daglig koll på asylboendet i Frånö.

– Jag tycker det är jättefel att säga om HK Partners att de tog 50 miljoner och stack härifrån. Man har anställt folk och minskat arbetslösheten i kommunen och man har hjälpt andra in på arbetsmarknaden. Hade det inte skett hade det kostat kommunen ännu mer, säger Peder Svensson och fortsätter.

– HK Partners gjorde det ett företag ska göra. De tjänade pengar och jag vänder mig mot kritiken att förhållandena på boendet i Frånö var dåliga. Det finns värre exempel.

Hoppas på stöd från staten

Det är inte mottagningen av nyanlända i Kramfors som ensamt skapat det ekonomiska underskottet i kommunens budget, men enligt Jan Sahlén spelar det in i form av ökat tryck på skolan och socialtjänsten. Han hoppas nu att regeringsförhandlingarna löser sig så att kommunerna får de det extra tillskott som såväl höger som vänster lovade inför valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer