Foto: SVT

Vägglöss, trångbott och nedslitet gav miljonvinster

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget som drev flyktingboendet i Frånö gjorde rekordvinster medan flyktingarna fick leva med vägglöss och nedslitna lokaler.

SVT har träffat Abdulkadir Hashimi från Afghanistan som fortfarande lever med sviterna av misären.

Tidigare i år stängdes det kritiserade flyktingboendet i Frånö, men då hade HK Partners redan gjort stora vinster på boendet. Bolaget tillhörde de som tjänade mest på flyktingvågen till Sverige.

”Ingen kommentar”

Men när SVT ringer för att höra vad de gjort med pengarna får vi inga svar:

– Nej, vi har inga kommentarer. Vi har bedrivit vår verksamhet och som du vet själv så är alla externa leverantörer till Migrationsverket avvecklade, säger Fredrik Hollbrink.

Asylboendet i Frånö öppnades i samband med den stora flyktingvågen 2013/2014 och stängdes tidigare i år. När det öppnades fick 45 personer plats i huset men året därpå fanns där 160 boende sedan Migrationsverket minskat ner kraven på boendeyta till 3,5 kvadratmeter per person.

3,5 kvadratmeter per person

Abdulkadir Hashimi var en av dem som placerades i Frånö. Tanken var att det skulle vara ett korttidsboende i väntan på ett permanent boende men han blev kvar i drygt två och ett halvt år. Han berättar om ren misär. Där fanns vägglöss, och där var trångt och slitet.

– Det var dålig stämning. Många var ledsna och det blev bråk varje dag och jag blev själv deprimerad där. Mitt hår blev grått i Frånö, berättar han.

I dag står flyktingboendet i Frånö tomt och stängt. Migrationsverket betalade 6 000 kronor per boende och månad till HK Partners som drev tre asylboenden i Kramfors.

Över 180 boende i huset

Särskilt i Frånö fick bolaget kritik för att boendeförhållandena var dåliga och i ett beslut i slutet av 2014 begränsar kommunen antalet boende till drygt 100. Då finns det avtal med Anticimex att hålla efter vägglössen i huset men det som sätter begränsningen är ventilationen. Luftomsättningen i huset räcker inte för det stora antalet boenden som finns i huset.

När SVT besöker boendet strax innan bor där 160 personer. Det finns uppgifter att det som mest bodde över 180 personer i huset.

Varannan krona – ren vinst

HK Partners drev verksamheten i Frånö från hösten 2013 till våren 2018. Under de mest vinstrika åren omsatte bolaget 70 miljoner och gjorde en vinst på 35 miljoner.

Under de fem år boendet fanns gjorde företaget en vinst på drygt 50 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.