Varifrån pengarna till skadeståndet ska komma vill Ulrika Westin, vd för Folkets hus i Sundsvall, inte kommentera. Först ska parterna var för sig ta ställning till om man ska överklaga tingsrättens dom. Domen vinner inte laga kraft förrän den 18 november.
Folkets Hus har för egen del ännu inte bestämt om man ska överklaga. Föreningens jurister håller på att analysera domen, men oavsett överklagan eller inte riskerar Folkets Hus i Sundsvall att få betala ut stora pengar.
”Ingen konkurs”
– När det finns en dom som vunnit laga kraft kan det bli aktuellt för oss att kommentera hur skadeståndet ska finansieras. Men även om det till slut blir 59 miljoner som ska betalas ut finns det ingen risk för konkurs. Vi kommer att klara det med egen kraft. Möjligen måste vi lägga en del av våra utvecklingsplaner på is så länge och det är en tråkig konsekvens, men en konkurs blir det inte, säger Ulrika Westin.
Folkets Hus i Sundsvall har ett 50-tal andelsägare som domineras av fackföreningsrörelsen. Den ekonomiska föreningen som driver huset omsätter 100 miljoner och har i den här tvisten ställts mot ett börsnoterat bolag, Scandic Hotels, som omsätter 13 miljarder kronor och ägs av bland andra riskkapitalbolaget EQT.
”De har velat skrämmas”
Ulrika Westin är starkt kritisk till motpartens agerande. Hon menar att Scandic Hotels velat, som hon säger, skrämmas och visa att det kan bli dyrt att säga upp hyresavtal med hotellkedjan. Det är en signal som Scandic skickat, inte bara till Folkets Hus i Sundsvall utan till alla fastighetsägare som hyr ut till Scandickedjan, hävdar hon.
– Vi har varit en sparv i den här tranedansen. Vi kan inte mäta oss med motparten vare sig det gäller finansiell styrka eller juridisk expertis. Man begärde först 111 miljoner i skadestånd och syftet med det var att skrämmas, säger Westin.
– Maktförhållandena i den här tvisten har varit väldigt ojämn men i sak anser jag att vi har fått rätt.
Hyresavtalet sades upp
Bakgrunden är att Scandic Hotels drivit hotell i Folkets Hus i Sundsvall sedan 1995, men 2010 sa Folkets Hus-föreningen upp hyresavtalet med sin hyresgäst för avflyttning 2012.
Det här blev starten för en långvarig tvist. Scandic City flyttade ut ur Folkets Hus till en ny adress på Trädgårdsgatan i centrala Sundsvall och i stället tog Folkets Hus över hotellrörelsen i det egna huset som franchisetagare för Quality Hotels.
I första skedet krävde Scandic 111 miljoner i skadestånd för det uppsagda hyresavtalet men i tingsrätten sänkte Scandic kravet till 80 miljoner. Scandic hävdade att de tvingades lägga ned en inarbetad hotellrörelse i Sundsvall när hyresavtalet sades upp och att det medförde en stor ekonomisk förlust för bolaget. Folkets Hus-föreningen har dock drivit linjen att Scandic inte lade ner sitt hotell utan flyttade till en ny adress, något som också rätten ansåg.
Statuera exempel
Det skadestånd som sedan dömdes ut fastslogs av rätten genom att värdera den gamla inarbetade hotellrörelsen i Folkets Hus och ställa den i jämförelse med den nya rörelsen på Trägårdsgatan. Rätten kom här fram till att förlusten för Scandic stannade på 59 miljoner och inte de 80 miljoner som Scandic begärt.
Ulrika Westin menar att skadeståndskraven och den rättsliga tvisten till stor del handlat om att Scandic velat ”skrämma sig” tillbaka till Folkets Hus och att man velat statuera exempel.
– Obalansen i den här processen har varit påtaglig, säger hon.
Vill inte kommentera
Att Folkets Hus skulle betala skadestånd för det uppsagda avtalet har varit klart sedan tidigare. Den frågan avgjordes i hovrätten 2014. Det som nu prövats i tingsrätten är skadeståndets storlek.
Ledningen för Scandic Sverige vill inte ge några kommentarer innan domen vunnit laga kraft.
– Vi väljer att inte kommentera en pågående rättssak som det här fortfarande är. Vi fick domen i fredags, nu håller vi på att gå igenom den och sedan kommer vi att ta ställning till hur vi kommer att gå vidare, säger Heidi Wold, kommunikationschef för Scandic Sverige.
Ledningen för Folkets hus i Sundsvall menar att ni har velat skrämmas för att visa hur det kan gå när man säger upp avtal med er?
– Vi har jobbat länge tillsammans med Folkets hus för att hitta en lösning på den här situationen. Och vi hade gärna velat lösa det långt innan vi hade kommit så här långt. Nu gick det tyvärr inte så då fick vi be domstolen om hjälp för att komma till en lösning. Och nu har hovrätten dömt till vår fördel, säger Heidi Wold.