Folketshus i Ånge hyr ut till SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ska ha stormöte i Medborgarhuset trots uttalad policy att inte hyra ut till främlingsfientliga rörelser.

Sverigedemokraterna inleder sin Norrlandsturné på Medborgarhuset i Ånge i början av mars. En fastighet som folkets hus har fått i uppdrag av kommunen att driva mot uppdragsersättning. Samtidigt har Folkets Hus och Parker sedan 2014 ett policybeslut om att inte hyra ut till rasistiska, främlingsfientliga, ickedemokratiska och exkluderande rörelser.

– Vi känner till policyn och vi har haft en intern debatt om det här. Samtidigt är vi ett medborgarhus och det är kommunen som äger det. Jag har pratat med både kommunanställda och politiker om det här och ingen har motsatt sig uthyrningen. Jag kan tänka mig att Fokets husföreningar som äger sina fastigheter har lättare att leva efter policyn, säger Lars-Eric Bjelkström, föreståndare på Folkets hus i Ånge.

Fel att säga nej

Det socialdemokratiska kommunalrådet Sten-Ove Danielsson säger att frågan helt ligger på Folkets Hus och Parkers bord. Men om frågan hade ägts av kommunen skulle han aldrig föreslå att förbjuda Sverigedemokraterna att hyra lokalerna.

– Man kan tycka vad man vill om deras politik men de är ett parti som är valda på demokratisk väg, säger han.

Bryter mot policy

Bakgrunden till Folkets Hus och Parkers policy var en ökad förekomst av uthyrningsförfrågningar där nämnda grupper kan antas stå bakom. Rörelsen vill inte att deras mötesplatser används till att sprida budskap som strider mot rörelsens värdegrund om alla människors lika värde. Trots det tillåts Sverigedemokraterna hyra in sig på Medborgarhuset i Ånge av Foketshusföreningen.

– Jag har inte dragit det här till sin spets men jag kan säga att det är tråkigt att de över huvud taget finns, säger Lars-Eric Bjelkström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.