Foto: SVT

Före detta kommunanställd i Sollefteå åtalad för mutbrott

Publicerad

En före detta tjänsteman vid Sollefteå kommun åtalas nu i en riksomfattande muthärva. Liksom flera andra myndighetspersoner runt om i landet har han tagit emot en gåva från ett IT-utbildningsföretag.

– Jag visste inget om det här förrän polisen ringde mig, säger mannens förre chef Mikael Näsström till SVT Västernorrland. Hör honom här.

Det hela hände kring årsskiftet 2015-2016. Mannen skulle anmäla sig till en IT-utbildning hos företaget Labcenter i Stockholm, och blev då erbjuden en gåva i gengäld.

Det enligt en praxis Labcenter använde sig av för dem som bokade in sig på kurser, enligt mottot ”Vi gillar prylar – en pryl ingår alltid i våra labbar”.

Tveksamt upplägg

Den nu åtalade tjänstemannen valde spelkonsolen x-box och ett Star wars-spel till. Mannen, som nu förnekar brott, kände kanske ändå på sig att upplägget inte var helt klockrent. Det framgår om inte annat av mailkonversationen med Labcenters kontaktperson:

”Om man väljer en datorpryl är den specad på fakturan eller blir bara priset högre? Och visst gällde starwarserbjudandet även på denna kurs?” skriver kommuntjänstemannen.

”Nej, hårdvaror eller hotell syns ej på fakturan” blir svaret.

”Smögs in” i fakturan

Så småningom faktureras Sollefteå kommun på hela beloppet för utbildningen, en klumpsumma där x-boxen med priset 4805 kronor är inbakad – men alltså ospecad.

Kommuntjänstemannen mottagningsattesterade fakturan och skickade den vidare till sin chef, Sollefteå kommuns dåvarande IT-chef Mikael Näsström som ovetande om upplägget attesterade fakturan för betalning.

Förra året blev Mikael Näsström, nu tillväxtchef i kommunen, uppringd av polisens ekobrottsutredare.

”Jätteförvånad”

– Jag blev jätteförvånad när jag fick höra om vad de utredde. Jag hade inte en aning om detta trots att det skulle ha hänt fyra-fem år tidigare, säger han.

– Jag blev också väldigt bedrövad. Vi är väldigt tydliga gentemot våra anställda på den här punkten. Alla känner till vad som gäller, försäkrar han.

Hör honom i klippet här ovan.

Bedrägeri

Den mutmisstänkte mannen åtalas också för bedrägeri eftersom åklagaren anser att han vilselett sin arbetsgivare och ”gömt” priset för x-boxen i fakturan.

Han har för länge slutat sin anställning vid kommunen, långt innan polisutredningen inleddes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.