Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alf Johansson, chefsåklagare. Foto: Jessica Gow/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Myndighetspersonal fick spelkonsoler – nu åtalas fyra för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Fyra anställda vid olika regioner och kommuner åtalas misstänkta för att tagit emot mutor då de fått spelkonsoler eller presentkort när de gått en IT-utbildning. Åtal väntas mot fler offentliganställda – men ingen på utbildningsföretaget Labcenter som gett gåvorna kommer att åtalas enligt åklagaren. 

”En pryl ingår alltid i våra labbar”. Så marknadsförde företaget Labcenter sina kurser mot IT-ansvariga hos myndigheter, organisationer och företag.

Många nappade på erbjudandet och tog emot spelkonsoler, IT-utrustning eller presentkort värda tusentals kronor i samband med kursen. Men när Riksgälden åtalsanmälde elva medarbetare för misstänkt mutbrott sommaren 2017 fick många upp ögonen för att gåvorna inte var helt oproblematiska. 

Polisutredningen kring Labcenter växte och växte och fler myndigheter anmälde medarbetare (se faktaruta). Enligt åklagaren har utredningen totalt omfattat misstankar mot ett par hundra tjänstemän vid ett 70-tal myndigheter, kommuner och regioner.

Första åtalen

Nu har Riksenheten mot korruption väckt de första åtalen i härvan. Två tjänstemän i Region Blekinge, en i Region Dalarna och en kommunanställd i Ångermanland åtalas för tagande av muta. Den kommunanställde misstänks även för bedrägeri då åklagaren menar att mannen vilselett sin arbetsgivare att betala 4800 kronor för en spelkonsol. 

Enligt åklagaren kommer fler att åtalas framöver, men han har också tvingats lägga ned ärenden som hunnit preskriberas. 

– Många har blivit alldeles för gamla, de polisiära resurserna har inte räckt till, säger Alf Johansson, chefsåklagare Riksenheten mot korruption till SVT.

Företaget Labcenter är nu nedlagt och anställda där har utretts för grovt mutbrott. Men misstankarna är avskrivna och ingen på givarsidan kommer att åtalas, då brott inte kan styrkas. 

– Ibland kan man inte visa den misstänkte förstod att mottagaren inte hade tillåtelse att ta emot det som gavs, säger Alf Johansson.

Bolaget: skulle användas i tjänsten

SVT har talat med Labcenters sista styrelseordförande, som uppger att utrustningen aldrig var avsedd att utnyttjas privat utan att allt skulle användas av de myndigheter, företag och organisationer som köpte kurserna.

I polisförhör uppger Labcenter-medarbetare också att spelkonsolerna kunde ”stå i receptionen” hos kunderna så att personal skulle kunna öva sig på att hacka dem.

Några av de myndigheter som anmält medarbetare:

Visa

Försäkringskassan

Lantmäteriet

Riksgälden

Sjöfartsverket

Trafikverket

Transportstyrelsen

Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer