Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Evin Cetin menar att narkotikaköpare bland annat finansierar rekrytering av barnsoldater – hör henne utveckla i klippet ovan. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Författaren Evin Cetin lyfter gängvåldets verklighet vid skolbesök i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Evin Cetin, författare med en bakgrund som jurist och advokat, gästade under onsdagen S:t Olofsskolan i Sundsvall för att samtala om sin bok ”Mitt ibland oss” med högstadieelever.

– Jag vill ge elever en möjlighet att prata om gängkriminaliteten, säger Evin Cetin, författare.

Boken ”Mitt ibland oss” belyser det gängrelaterade våldet i Sverige. Författaren Evin Cetin vill förklara hur unga personer kan rekryteras till gängen för att förebygga att fler hamnar i gängkriminalitet.

Under sitt besök på S:t Olofsskolan i Sundsvall samtalade Cetin med elever i årskurs 8 och 9 som läst boken. Initiativet strävar efter att ge eleverna möjlighet att fördjupa sin förståelse för gängvåldet och tillsammans reflektera över det.

Hör vad eleverna tyckte om besöket här.

Läraren vill skapa samtal

Svenskläraren Matilda Morin, som introducerat boken till sina elever i klassrummet, vill öppna dörren till ett viktigt samtal om gängvåldets påverkan på samhället och dess komplexitet.

– Det är ju de som ska bli vuxna och utgöra samhället sen. Jag vill att de ska våga drömma och välja att göra något positivt för världen, säger Matilda Morin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.