Uppdraget avslutat – Åsa Bellander, kommundirektör och Örjan Folkesson, ekonomidirektör levererade idag slutrapporten till politikerna i Sundsvall med besparingsförslag på 485 miljoner kronor. Neddragningar med 300 miljoner anses nödvändiga. Foto: SVT

Åtgärdslista för att räta upp ekonomin – 300 miljoner ska sparas i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

300 miljoner kronor – så mycket ska kostnaderna minskas i Sundsvalls kommun de närmaste två åren. Efter flera år av stora underskott planeras för krafttag för att vända ekonomin rätt. Politikerna har nu en lång lista av förslag välja från fram till beslut i slutet av juni.

Det är kommunstyrelsen som gett tjänstemännen i uppdrag att ta fram en lista med åtgärder. Idag presenterades slutrapporten av Åsa Bellander, kommundirektör och Örjan Folkesson, ekonomidirektör.

Det har vänts och vridits på det mesta, alltifrån neddragning av administrativ personal, minskat antal politiker, höjda avgifter på bussar och i badhus till sparpaket för skolan. 

Fredade områden – och ingen skattehöjning

Vissa områden har hållits fredade, som bemanning inom vård och omsorg och klimatsatsningar. Antalet behöriga lärare ska inte heller minskas, enligt rapporten. Det är i nuläget inte heller aktuellt att höja skatten.

Investeringar upphävs

Investeringar som ännu inte har klubbats läggs i fryspåse, vilket gör att de som hoppats på en sporthalls- och arenasatsning i Sundsvall nog får vänta ett bra tag till. 

– Förslaget innebär att vissa tidigare beslut om investeringar stryks så att de inte ligger och belastar ekonomin, säger Åsa Bellander. 

Satsningen på Logistikparken berörs inte

Kommunen är idag alldeles för högt belånad – på 10 år ska den s k skuldsättningsgraden minskas från 46 procent till mindre än hälften, 20 procent.

Däremot berörs inte den kommande satsningen på Logistikparken av förslaget. Den frågan ska ju kommunen avgöra nu under våren.

– Det är en pågående investering och påverkas inte, säger Åsa Bellander.

Sundsvall mindre kostnadseffektivt

Man har även gjort en jämförelse mellan Sundsvall och de kommuner som har de lägsta kostnaderna i landet i olika verksamheter. Gävle pekas här ut som ett bra exempel. Förenklat kan man säga att Sundsvall inte är lika kostnadseffektivt per skattekrona som de här kommunerna.

– Men det kan ju också handla om en politisk ambitionsnivå inom något område där man valt att lägga extra pengar, säger Åsa Bellander.

Kommunala bolag ska kapa 100 miljoner

De kommunala bolagen ska kapa 100 miljoner i kostnader de närmaste åren, huvudsakligen genom besparingar och även genom ökningar av intäkter på olika sätt. Kultur- och fritid inom kommunen riskerar att bli en rejäl förlorare och bli av med en tredjedel av sin kaka. Sparkrav väntar även skolorna, men där är man redan i full färd med en översyn inom kommunen.

Åtgärder för 485 miljoner presenteras för politikerna

Slutrapport idag, alltså, med ett, som Åsa Bellander formulerade saken, smörgåsbord av förslag, totalt värda mycket mer än 300 miljoner.

Slutsumman landar på 485 miljoner kronor, men det är för att politikerna ska få många alternativ som möjligt när det är dags för beslut.

Politiskt beslut i juni

Nu har politiken fram till slutet av juni på sig att fundera på hur man vill prioritera bland halvmiljardsförslagen från tjänstemännen.

Vid den tidpunkten lär väl dessutom effekten av Coronapandemin för kommunen stå klar. Någon uppskattning av det utfallet finns, av naturliga skäl, inte med i dagens rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.