Förslaget om sommarstängt stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget som legat på bordet – att stänga igen den akuta kirurgin- och ortopedin på Sollefteå sjukhus under sommaren – ser ut att bli svår att genomföra, rent av inte bli av alls.

Bakgrunden till den förut tilltänkta stängningen av den akuta kirurgin- och ortopedin i sex veckor handlar om att landstinget i Västernorrland haft stora svårigheter att rekrytera sommarvikarier med rätt kompetens. Nyheten som slog ned som en bomb och fick många privatpersoner att engagera sig i frågan. Bland annat har grupper av privatpersoner själva försökt rekrytera läkare med kompetens inom ortopedi och kirurgi för att lösa problemet.

Riskanalys gjord

För att bedöma potentiella risker med att ha stängt i sex veckor under sommaren genomfördes den 23 mars en riskanalys ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Riskanalysen är inte riktigt klar än, men redan efter en första sammanställning görs bedömningen att det kommer bli svårt att stänga ned den akuta kirurgin och ortopedin.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Nästa vecka kommer jag att träffa ansvariga verksamhetschefter för att kunna hitta nya lösningar på det här, säger Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef specialistvården i Västernorrland.

SVT: Av grupper som arbetar ideellt har man ju fått namn på läkare som vill arbeta. Kan man inte använda dem?

– Det är endast ett av namnen som vi har fått som har kompetensen som behövs, säger Nina Fållbäck Svensson.

SVT: Vilka andra förslag finns det om man ska ha öppet under sommaren?

– Ja, om jag visste det så skulle vi inte behöva ha de här mötet med ansvariga verksamhetschefer.

Ett första steg

Att stänga ned verksamheterna i fråga har också spekulerats kunna vara ett första steg i en större nedmontering av Sollefteå sjukhus. Huruvida det verkligen kommer att bli en stängning i sommar eller inte är ännu inte klart. Men Nina Fållbäck Svensson gör ändå bedömningen, efter att ha tittat på den första riskanalysen, att det i dagsläget skulle vara svårt att hålla stängt.

Majed Safaee som är kommunikationsstrateg vid Sollefteå kommun har engagerat sig privat i den lokala rekryteringskampanjen via den egna sajten soljobb.se. Kampanjen har lyckats hitta flera läkare som är intresserade att jobba vid Sollefteå sjukhus.

Kritik från Sollefteå

Majed Safaee tycker att det är bra att landstinget backar från planerna att hålla sommarstängt.

– Däremot är jag inte särskilt imponerad över hur landstinget skött den här frågan. Här drar man igång en plan att hålla sommarstängt, upprör massor av människor och kommer sedan till slutsatsen att det inte går. Tyvärr måste man dra slutsatsen att landstinget saknar ledning och styrning, säger Safaee.

– Om landstinget redan i oktober/november vänt sig till oss och bett om hjälp att rekrytera hade problemen aldrig uppstått. Då hade rekryteringsfrågorna lösts i god tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet