Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har hänt 25-åriga Liselotte från Timrå? Hon har nu varit försvunnen i fem dygn och polisen har inlett en förundersökning om människorov, det vill säga att hon kan ha förts bort mot sin vilja. Hör polisens förundersökningsledare Jonas Holmström här. Foto: Emil Hammarström SVT / privat

Försvunna Liselotte: Polisen misstänker människorov

Uppdaterad
Publicerad

Sent under onsdagskvällen inledde polisen i Västernorrland en förundersökning om misstänkt människorov angående den försvunna 25-åriga Liselotte från Timrå.

– Det finns omständigheter som tyder på att ett brott kan ligga bakom försvinnandet, säger polisens förundersökningsledare Jonas Holmström.

Mer exakt vad det är som gör att polisen misstänker att kvinnan kan ha förts bort mot sin vilja vill man inte gå ut med i nuläget.

25-åriga Liselotte har nu varit försvunnen i fem dygn. Under torsdagen kommer en åklagare att kopplas in och ta över förundersökningen.

– I och med att en förundersökning om misstänkt brott har inletts får vi inom polisen andra verktyg att jobba med i utredningen av vad som kan ha hänt, säger Jonas Holmström.

Som till exempel vad då?

– Ja, det kan till exempel vara att kunna göra beslag i ärendet, att kunna göra husrannsakningar och att kunna hämta in personer till förhör.

Nya tips

Sedan tidigare har polisen pejlat kvinnans mobiltelefon till Kramfors tätort. En hel del tips har också kommit in kring den 25-åriga Timråkvinnans gåtfulla försvinnande. Vissa av dem betecknar polisen som intressanta.

– Vi är mycket tacksamma för de tips vi får in, säger Jonas Holmström.

Vad händer nu?

– Vi jobbar vidare brett med bland annat förhör, dörrknackning, bearbetning av de tips som kommit in och med kartläggningen av kvinnans senaste dygn innan hon försvann. Vi har personal ute både i Timrå och i Kramfors.

”Allt är fortfarande lika sannolikt”

Ni har tidigare pratat om tre tänkbara scenarion: Att hon råkat ut för en olycka eller sjukdom, att hon frivilligt håller sig undan eller att hon utsatts för brott. Innebär beslutet om förundersökning att ni anser att brott är det mest sannolika?

– Nej, egentligen inte. Men det finns som sagt omständigheter som kommit till vår kännedom det senaste dygnet som gjort att vi nu fattat det beslutet.

(Fotnot: Publiceringen av bilden av försvunna Liselotte har godkänts av hennes anhöriga.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.