– Vi tycker inte att det har tagits tillräckligt stor hänsyn till min klients egen berättelse om hur det här gått till, säger den morddömdes försvarare Per Näslund till SVT. Foto: SVT

Mordet på Liselotte från Timrå: Dömde mannen vill ta målet till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-årige man som dömdes till livstids fängelse för mord på 25-åriga Liselotte från Timrå kommer att ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen genom sin försvarare.

– Vi tycker det finns anledning att ändra de tidigare domarna, säger 46-åringens försvarare Per Näslund till SVT.

Liselotte försvann i oktober förra året, och hittades död i ett skogsområde väster om Kramfors drygt en vecka senare. Dödsorsaken konstaterades vara drunkning men kroppen bar även spår av yttre våld.

Den 46-årige mannen som kände Liselotte sedan tidigare anhölls några dagar efter försvinnandet, och åtalades senare för mord och grovt gravfridsbrott. Han har hela tiden nekat till mord men erkänt gravfridsbrott av normalgraden.

Mordet på Liselotte från Timrå

Mannen dömdes för mordet av Sundsvalls tingsrätt i maj i år. Han överklagade domen, men i november slog Hovrätten för nedre Norrland fast livstidsdomen.

Synpunkter på domarna

Nu skriver 46-åringens försvarare, advokat Per Näslund, på en ansökan om prövningstillstånd i målet, ställd till Högsta domstolen.

– Vi har synpunkter på domarna i tingsrätt och hovrätt, i flera delar, säger Per Näslund.

Som till exempel?

– Vi tycker inte att det har tagits tillräckligt stor hänsyn till min klients egen berättelse om hur det här gått till.

Per Näslunds inlaga är ännu inte färdigformulerad, Senast på fredag ska ansökan om prövningstillstånd vara inlämnad till hovrätten.

Ingen ny bevisning

Kommer ni att åberopa ny bevisning och/eller nya omständigheter?

– Nej, det kommer vi inte att göra.

Vad tror ni om möjligheterna att få HD att pröva målet?

– Vi är väl medvetna om att det kommer att bli väldigt svårt. Men vi anser att det är värt ett försök. Min klient har dömts till lagens strängaste straff mot sitt nekande. Och vi tycker det finns anledning att ändra de tidigare domarna, säger Per Näslund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens sökpådrag efter Liselotte övergick snabbt till en mordutredning – med spår som ledde till en 46-årig bekant. I videon ser du summeringen av vad som hänt, på 60 sekunder. Foto: Örjan Leek, Polisens förundersökning, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Liselotte från Timrå

Mer i ämnet