Den 46-årige mannen har hela tiden nekat till mord på Liselotte och hävdat att hennes död var en olyckshändelse. Foto: Ylva Holmgren SVT (skiss)

Hovrätten fastställer livstids fängelse för mannen som mördade Liselotte från Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för nedre Norrland slår fast tingsrättens dom för livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott på 25-årige Liselotte från Timrå förra hösten.

Den 46-årige mannen dömdes i början av maj i år till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott av Sundsvalls tingsrätt.

Domstolen ansåg att det var styrkt att han berövat Liselotte livet i området kring mannens stuga väster om Kramfors i början av oktober förra året.

Dödsorsaken fastställdes till drunkning.

Han dömdes mot sitt nekande och överklagade domen till hovrätten. Under fredagsförmiddagen kom hovrättens dom i målet.

Hovrätten fastställer Sundsvalls tingsrätts dom och påföljden om livstids fängelse står fast.

Men hovrätten anser inte att det är klarlagt om kvinnan fortfarande var vid medvetande när hon placerades i vattnet av mannen.

”Svårt lidande”

”Trots detta anser hovrätten att gärningen måste ha inneburit ett svårt lidande för kvinnan som även befunnit sig i en mycket utsatt situation, då hon bland annat befunnit sig ensam med mannen på en avlägsen plats och varit beroende av honom för att kunna ta sig därifrån. Kvinnan har inte heller haft någon chans att fysiskt försvara sig mot mannen”, skriver hovrätten i sin dom.

Liselotte anmäldes försvunnen av sin familj den 10 oktober i fjol. Några dagar senare anhölls den 46-årige mannen, som kände Liselotte sedan tidigare genom sitt arbete. Han misstänktes ligga bakom Liselottes försvinnande men nekade.

Drygt en vecka efter försvinnandet hittades Liselottes kropp några kilometer från mannens stuga utanför Kramfors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens sökpådrag efter Liselotte övergick snabbt till en mordutredning – med spår som ledde till en 46-årig bekant. I videon ser du summeringen av vad som hänt, på 60 sekunder. Foto: Örjan Leek, Polisens förundersökning, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.