Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
46-åringen har hela tiden nekat till mord på Liselotte men expertisen ger honom inte stöd för att det var en olyckshändelse – här förklarar SVT:s reporter. Foto: SVT, illustration: Ylva Holmgren/SVT

Försvarets bakslag inför nya rättegången om mordet på Liselotte

Uppdaterad
Publicerad

I dag torsdag börjar rättegången i hovrätten om mordet på 25-åriga Liselotte från Timrå, efter att den dömde 46-årige mannen överklagat tingsrättens dom.

Mannen hävdar att Liselottes död var en olyckshändelse – men Socialstyrelsens expertis som granskat skadorna på kroppen ger inget för hans förklaringar.

Huvudförhandlingen i Hovrätten för nedre Norrland pågår under sammanlagt fyra rättegångsdagar. Under den ska den 46-årige mannen genom sin försvarare, advokat Per Näslund, försöka övertyga rättens ledamöter om att han inte dödat Liselotte.

Sundsvalls tingsrätt dömde mannen, mot sitt nekande, till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.

Rätten gick på åklagarens linje och ansåg det klarlagt att 46-åringen orsakat Liselottes död genom våld. Själva dödsorsaken konstaterades vara drunkning.

Mannen har en annan version av det som hände vid hans stuga väster om Kramfors i oktober i fjol. Han menar att Liselotte fallit, fått de skador hon fått på grund av det, och att han senare hittat henne livlös.

Expertyttrande om Liselottes skador

För att få reda i saken har hovrätten begärt ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd. Rådet har sin tur kallat in en professor i rättsmedicin för att bedöma de aktuella skadorna på kroppen.

Men professor Ingemar Thiblins utlåtande ger inget stöd för det alternativa händelseförlopp som 46-åringen gett – snarare tvärtom.

Se mer i klippet här ovan.

Rättegången avslutas nästa fredag, 3 november, och domen i målet faller senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.