Trafikverket menar att där det inte finns några oskyddade trafikanter eller utfarter, behövs det ingen ny belysning på väg 90 i Sollefteå. Foto: Anna Quayle, SVT

Fortsatt mörker på kritiserade sträckor i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har tagit fram ett förslag till ny belysning för väg 90 i Sollefteå. Där människor rör sig blir det ny belysning, men inte på de kritiserade delsträckor där belysningsstolpar tagits ned.

När Trafikverket ska förnya belysningen på väg 90 i Sollefteå gör de det utifrån vissa principer. Nu har behovsutredningen avslutats och Trafikverket projekterar för en ny, modern belysningsanläggning som ska sättas upp under barmarksperioden 2019.

De vägsträckor som ska belysas är enligt uppgifter på Trafikverkets hemsida följande:

  • Trafikplatser och rondeller med anslutningsvägar
  • Sträckan från Sjukhusrondellen in mot rondellen söder om Ångemannabron i centrala Sollefteå, eftersom den delen av väg 90 har mycket trafik och det finns gång- och cykelvägar där.

De sträckor där det inte rör sig några oskyddade trafikanter eller där det inte är några utfarter får ingen ny belysning. Trafikverket vill alltså inte sätta upp någon belysning på delsträckorna mellan trafikplatserna Hågesta, Västanbäck och den så kallade Sjukhusrondellen.

På de sträckor där det blir belysning kommer det att den senaste tekniken, med ett bättre ljusflöde. Det handlar om LED-ljus som riktar ljuset dit det gör nytta och ger mindre oönskat ljus som kan störa människor, djur och natur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.