Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tvist efter byggstopp i Viksjö – maskinägare kräver betalt

Fortsatt stopp vid vindkraftbygget i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

I två dagar har lastbilen legat i diket vid en av infartsvägarna till Hästkullens vindkraftpark i Viksjö. Vägen är helt blockerad. Inte en människa syns till.

Lastbilen är från Bulgarien och har halkat av vägen. Släpet ligger i Paalvarbäcken och kan ses som ett påtagligt tecken på den dåliga stämningen som råder mellan beställare och underentreprenörer på byggarbetsplatsen.

– Dom har sagt att det är underentreprenörerna som ska sanda och röja snö, men varför då när vi inte får betalt, undrar en av underentreprenörerna när vi besöker Hästkullen på fredagen.

Underentreprenörer i kläm

Få entreprenörer vill prata öppet om de uteblivna betalningarna. Företag ligger ute med miljoner i stilleståndsersättning och på fredagen valde uthyrningsföretaget Cramo att avveckla all utrustning från Hästkullen. Företaget har ledsnat på att vänta på betalningen.

Det ryktas också om entreprenörer på randen till konkurs.

Andreas Widlund från Nora i Bergslagen har en bergkross som etablerat sig i Viksjö. Han anlände med sin utrustning i september och hann precis etablera sig på platsen dagarna innan beskedet att bygget stoppades. Sedan dess har hans personal servat utrustning och spelat kort.

– Vi har inte fått betalt och situationen börjar att bli jobbig. Jag har marginaler för att klara det här men andra, mindre och nystartade företag har det betydligt jobbigare. Det är många som ligger sömnlösa, säger han.

”Aldrig upplevt något liknande”

Andreas Widlund menar att det tysk-spanska företaget Nordex bär ansvaret för situationen. Han är visserligen kontrakterad som underentreprenör till Active Works, men eftersom det är mellan Nordex och Active Works som betalningarna frusit inne så lägger han skulden på Nordex.

– Jag har jobbat som underentreprenör för många stora företag men aldrig upplevt något liknande. Företag brukar vilja göra rätt för sig.

SVT var under fredagen i kontakt med Nordex platskontor i Viksjö för en kommentar men blev hänvisad till Nordex Sverige där ingen ansvarig varit möjlig att nå.

Lastbilen kvar i diket – sitter fast i byråkrati

Den lastbil som halkat av en av de osandade tillfartsvägarna till vindkraftparken lär också få ligga kvar ett tag. Enligt uppgifter till SVT Västernorrland är det klart att det Bulgariska åkeriet betalar för bärgningen. Bärgare är också beställd och står redo dessutom finns det nu en kran på olycksplatsen som står klar att lyfta upp olyckstrailern.

Men enligt SVT:s uppgiftslämnare, som vill vara anonym, vågar ingen av de inblandade röra fordonet. Dragbilen vilar på sin dieseltank och minsta läcka skulle kunna förorena den skyddsvärda bäcken i närheten.

Ingen myndighet uppges vilja ställa upp med hjälp eller miljötillstånd och de som kan bärga den törs inte av rädsla för att begå miljöbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet