Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vikbron i Fränsta skadades av is som drev med strömmen. Hör Fortums kommunikationschef i klippet. Foto: SVT

Fortum släppte på vatten i Ljungan innan Vikbron gick sönder: ”Blivit skador efter det ökade flödet”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftbolaget Fortum Sverige som äger kraftverket i Ljungaverk bekräftar att de släppte på vatten i Ljungan den 5 mars men vill i nuläget inte ta på sig ansvaret för de skador som uppstått på den unika Vikbron.

Enligt kommunikationschefen Per-Oscar Hedman på Fortum Sverige blev kraftbolaget tvungna att släppa på vatten vid kraftverket i Ljungaverk. Bakgrunden var att de inte kunde producera elkraft i kraftverket efter ett beslut av nätägaren.

Den 5:e mars släpptes vatten på vilket nu misstänks ha gjort att is förts med älven nedströms och orsakat skadorna på Vikbron. I nuläget vill inte Fortum ta på sig ansvaret men medger samtidigt att det antagligen berodde på vattenflödet.

– Det har uppenbarligen blivit skador på bron på grund av de ökade flödena, sannolikt och det var ju för att vi inte hade tillstånd att föra ut el på nätet, säger Per-Oscar Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.