Foto: SVT

Wiklander frias för pensionsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har beslutat lägga ned förundersökningen mot Norrportens tidigare vd, Anders Wiklander. Brott har inte kunnat styrkas uppger Alf Johansson vid riksenheten mot korruption.

Norrportens styrelseordförande, Bo Magnusson som deltog i beslutet att polisanmäla sin tidigare vd vill på tisdagen inte kommentera åklagarens besked.

– Vi har precis fått beskedet och som jag ser det måste vi ta frågan internt först innan vi avgör om vi skall ta den här frågan vidare eller inte. Det måste vi processa internt först, säger han till Mittnytt.

Norrporten

Norrporten vill inte kommentera

Den fråga som Norrporten har att ta ställning till i nuläget är om företaget skall fortsätta att driva en civilrättslig process mot Anders Wiklander. Det straffrättsliga ansvaret har åklagaren tagit ställning till genom dagens besked men än återstår frågan om en civilrättslig process mellan Norrporten och Anders Wiklander.

Det första steget tog Norrporten vid bolagsstämman tidigare i år när Anders Wiklander nekades ansvarsfrihet. Det är emellertid oklart om Norrporten kommer att fullfölja och verkligen möta sin tidigare vd i rätten.

Bakgrunden är att Anders Wiklander polisanmäldes sedan det framkommit att han tecknat ett pensionsavtal värt drygt tio miljoner kronor för egen räkning. Polisanmälan kom i kölvattnet av de avslöjanden om Norrporten som SVT och Uppdrag granskning gjorde i början av året.

Pensionsavtal för tio miljoner

När bolaget efter granskningen själva gick igenom Norrportens räkenskaper hittades flera anmärkningsvärda förhållanden.  Enligt en intern utredning av Norrporten som Sveriges Television tagit del av tecknade vd:n Anders Wiklander 2004 själv ett pensionsavtal värt tio miljoner kronor.

I utredningen konstaterades att tiomiljonerspensionen kan vara jäv, trolöshet mot huvudman och vara i strid mot vd:s befogenheter. Styrelsen tog därför det ovanliga beslutet att polisanmäla sin tidigare vd till Riksenheten mot korruption. Dessutom fattade styrelsen beslutet att inte ge honom ansvarsfrihet.

Brott går inte att styrka

Riksenheten mot korruption vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har nu granskat misstankarna om brott och beslutat att lägga ned förundersökningen.

Åklagaren Alf Johansson uppger att det inte går att styrka att pensionsavtalet strider mot bolagsstyrelsens intentioner. Han konstaterar också att ytterligare utredningsåtgärder från åklagarmyndighetens sida inte bedöms kunna förändra utredningsläget varför förundersökningen läggs ned. Enligt Alf Johansson har det framför allt  varit oklart vad Norrportens styrelser vid olika tidpunkter känt till eller inte.

– Jag har bedömt det straffrättsliga, om någon annan ser en civilrättslig möjlighet att pröva pensionsavtalet så är det deras sak, säger Johansson.

Mittnytt har under dagen sökt Anders Wiklander för en kommentar, men han har inte varit möjlig att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrporten

Mer i ämnet