Regionledningscentralen i Umeå. Härifrån dirigeras polisens patruller i fyra län i norra Sverige. Foto: Polisen

Polisens regionledningscentral: ”Vi jobbar ständigt med att bli bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens regionledningscentral  arbetar ständigt med att förbättra sina rutiner. Det uppger Mikael Liljenberg som är chef för regionledningscentralen i Umeå efter den senaste tidens kritik. Rutiner och arbetsmetoder har också setts över med hjälp av Arbetsmiljöverket.

Han vill emellertid inte kommentera händelsen i Härnösand i våras där en ung kvinna larmade om en knivbeväpnad man utan att få hjälp.

Polisen har själv tagit initiativet till en internutredning om RLC begått något fel i samband med larmet då den unga kvinnan våldtogs och hennes vän mördades.

Upptagna med annat

En motsvarande utredning gjordes efter ett larm om ett lägenhetsbråk i Kalix förra året. Då var polispatrullen i östra Norrbotten upptagen på annat uppdrag när RLC skickade en bil från Boden. När patrullen kom fram efter en timme och en kvart påträffades en kvinna död i lägenheten. Internutredningen kom fram till att RLC inte gjort något fel.

Enligt Michael Liljenberg som är chef för RLC i Umeå hör det till vardagen att prioritera bland de larmen som når polisen. I bland är det också brist på poliser. Patruller kan vara upptagna med annat.

– Vi tvekar inte att prioritera om och avbryta andra uppdrag om det krävs. Vi arbetar också ständigt med att se över och förbättra våra rutiner, säger han till SVT.

Arbetsmiljöverket

Rutiner har också setts över efter incidenter som anmälts till Arbetsmiljöverket och gäller bland annat en händelse i Ådalen förra året när två unga polisassistenter deltog i en biljakt med efterföljande prejning utan adekvat utbildning. SVT har tidigare uppgett att det rörde sig om två aspiranter vilket är felaktigt.

Enligt Mikael Liljenberg uppstod emellertid situationen på grund av att assistenterna själva inte berättade att de saknade rätt utbildning för uppdraget.

En annan händelse inträffade i Sundsvall i september när en polispatrull efter ett förföljande konfronterades med en man med en skarpladdad Kalashnikov. Poliserna hade lämnat polisbilen utan att ha radiokontakt med RLC vilket i efterhand granskats av Arbetsmiljöverket.

Stressad situation

Enligt RLC var det poliserna i patrullbilen som brast eftersom de inte aktivt kopplat över till rätt radiokanal.

– Men att patrullen brast i det avseendet kan jag förstå. Det berodde på en extremt stressad situation vilket är förståligt med tanke på omständigheterna, säger Liljenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Larmhaveriet

Mer i ämnet