Framtiden fortsatt osäker för populära Högbonden

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med anläggningen på Högbonden i Höga kusten. Det kan vara sista sommaren som det populära turistmålet är öppet för allmänheten.

Vandrarhemmet och de andra byggnaderna på ön, bortsett från själva fyrtornet, ägs av Naturvårdsverket och förvaltas av länsstyrelsen. Dyra driftskostnader gör att Naturvårdsverket vill sälja anläggningen – något man deklarerade redan i fjol. Högbondens fyr ägs av Sjöfartsverket och ska inte ut till försäljning.

Men ett år senare är inga beslut om framtiden tagna. Nuvarande arrendatorer har kontrakt sommaren ut.

Högbonden

– Det tråkiga är att vi fortfarande inte vet vad som händer med Högbonden, säger Marie Eriksson som tillsammans med maken Olle arrenderar vandrarhemmet på ön.

– Jag vet bara att det ska vara ett möte nu på onsdag med Kramfors kommun, länsstyrelsen, landstinget och Höga kusten destinationsbolag, som ska ha en diskussion som de sedan ska föra vidare till Naturvårdsverket.

SVT: Hur tänker du kring att Naturvårdsverket vill sälja anläggningen?

– Det känns jättekonstigt om det skulle bli så. Det är ju ett otroligt högt kulturvärde och naturvärde här. Man satsar ju på Höga kusten nu och det här är ju en av juvelerna i världsarvet, säger Marie Eriksson, som kan tänka sig att driva anläggningen vidare även i framtiden.

– Jag hoppas verkligen att man kan enas om ett fortsatt bevarande.

TV: Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högbonden

Mer i ämnet