Foto: TT

Framtidsfullmakt – Du kan välja vem som ska hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Du kan själv utse en person som ska ta hand om dina angelägenheter om du i framtiden blir sjuk.

Över tvåhundratusen människor i Sverige har idag god man eller förvaltare. Systemet med gode män har länge kritiserats och många fall av förskingring har uppdagats.

Större integritet

På grund av bristerna i systemet infördes 1 juli 2017 möjligheten att skriva en framtidsfullmakt. Tanken är att den ska vara ett alternativ som ger större integritet och självbestämmande.

Fullmakten börjar gälla när du själv inte längre kan ta hand om dina angelägenheter på grund av att du blir fysiskt sjuk, får en psykisk störning eller liknande. Det är den som du ställt ut fullmakten till, eller tingsrätten, som ska bedöma om ett sådant tillstånd har inträtt.

Ingen kontroll

Det sker ingen kontroll från samhällets sida av att en fullmaktshavare sköter sitt uppdrag. Men du kan själv utse en granskare. En fullmaktshavare behöver heller redovisa sitt uppdrag. Men om någon misstänker brott kan den personen påtala det för överförmyndaren.

Framtidsfullmakt

• Fullmakten får upprättas av den som fyllt 18 år och som inte är beslutsoförmögen.

• Fullmakten ska vara skriftlig och den ska skrivas under i två vittnens samtidiga närvaro.

• Vittnena får inte vara under 15 år och får inte vara jäviga, det vill säga ha ett direkt släktskap med fullmaktsgivaren.

• Vittnena ska bekräfta fullmakten med sina underskrifter.

• Fullmaktshavare får inte vara vittne.

• En framtidsfullmakt kan enligt lag återkallas.

• Vid ändring av framtidsfullmakten gäller samma krav som när man upprättar en framtidsfullmakt för första gången, om inte ändringen endast gäller att fullmakten ska begränsas.

• Fullmakten ska uppvisas i original när den används gentemot tredje man, till exempel en bank.

Källa: Svenska Bankföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.