Foto: Fredrik Israelsson

God man nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen genomfördes rättegången mot den gode man, en 64-årig kvinna, som misstänks ha förskingrat stora summor pengar för sina klienter. Åklagaren ser kvinnans förklaringar som falsarier och tror på en fällande dom.

Bernt ”Berra” Sparby dog utfattig i misär, hela hans hus var underminerat av en vattenläcka och toaletten obrukbar. Idag stod den 64-åriga kvinna som varit Berras gode man inför rätta i Sundsvalls tingsrätt, misstänkt för trolöshet mot huvudman.

Stora summor

Polis och åklagare misstänker att kvinnan förskingrat både ”Berras” pengar och stora summor för en annan klient, en äldre dement kvinna. Totalt handlar det om över hundra tusen kronor. Ingen av de både klienterna finns idag i livet men ”Berras” före detta fru Margareta Stenskog, var på plats i tingsrätten.

Fallet Berra

– Äntligen, det här har vi gått och väntat på länge. Man har nästan varit orolig över att det skulle läggas ned, säger hon och fortsätter:

– Det jag och min son Kristoffer tycker, är att det ska var rättvist, det får inte gå till så här.

Nekar till anklagelser

Den 64-åriga kvinnan nekar till anklagelserna och försökte i rätten förklara vad pengarna använts till men lyckades inte övertyga Margareta Stenskog.

– Man blir väldigt beklämd och ledsen när jag hör hur den här personen blånekar till allting samtidigt som jag har alla siffror på papper, säger hon i en paus i rättegången.

Margareta Stenskog konstaterar att en god man ska värna om den man tar hand om och att se till att personen har livskvalitet.

– Men det hade inte ”Berra”, jag förmodar att hon aldrig var där, säger hon och syftar på 64-åringen.

”Efterhandskonstruktioner”

Inte heller åklagaren Jens Göransson var särskilt imponerad av kvinnans förklaringar.

– Det är bara efterhandskonstruktioner till vad hon egentligen har gjort, menar han och tror att 64-åringen får en fällande dom.

Jens Göransson yrkar i första hand på villkorlig dom och samhällstjänst som straff men även om kvinnan döms kommer troligen inte några pengar att återbetalas till de anhöriga.

– Förut sa jag att pengarna må väl vara, samtidigt har hon förskingrat pengar som min son skulle ärva och istället för att inte få någonting hade kunnat få de där kronorna, det hade kännts lite bättre, konstaterar Margareta Stenskog uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet