Foto: arkiv

”Berras” gode man får villkorligt straff

Uppdaterad
Publicerad

Bernt-Olof ”Berra” Sparbys gode man får villkorlig dom för trolöshet mot huvudman och ska betala skadestånd till ”Berras” anhöriga – men slipper böter.

– Spontant tycket jag att hon kom lindrigt undan, säger Jens Göransson, åklagare i målet.

Bernt-Olof ”Berra” Sparby dog för fyra år sedan efter att ha levt sina sista år i misär i ett gravt vattenskadat hus i Njurunda söder om Sundsvall.

Hans anhöriga polisanmälde ”Berras” gode man för att ha fört över pengar från ”Berras” konto till sitt eget och använt pengarna för egen räkning. En polisutredning inleddes och den gode mannen åtalades.

Fallet Berra

Totalt ska den gode mannen, i det här fallet en kvinna, ha tagit ut runt 80 000 kronor från ”Berras” konto, varav drygt 20 000 ska ha använts för eget bruk.

Nekar

Kvinnan säger sig ha fört över pengar för att betala ”Berras” räkningar men att pengarna sedan blandats ihop med egna tillgångar. Hon nekar till att något brottsligt ska ha begåtts.

Nu har Sundsvalls tingsrätts dom i målet kommit.

Kvinnan får villkorlig dom för trolöshet mot huvudman. Hon ska också enligt domen betala 21 432 kronor i skadestånd till ”Berras” dödsbo, det belopp hon enligt polisutredningen använt för eget bruk.

Skälet till att kvinnan slipper böter som påföljd är att utredningen dragit ut så långt på tiden.

Åklagaren håller inte med

Kammaråklagare Jens Göransson, som tog över som förundersökningsledare i ett sent skede i utredningen, vill inte ställa sig bakom det argumentet.

– Jag tycker inte att det tagit anmärkningsvärt lång tid, inte för ett ärende av den här typen. Hade det handlat till exempel om en misshandel hade det varit en annan sak, säger han till SVT Västernorrland.

Svårt att kunna hålla förhör

– Till viss del har kvinnan själv medverkat till att det hela dragit ut på tiden genom att förhör med henne inte har kunnat hållas som det varit tänkt, fortsätter han.

– Spontant tycker jag att hon lindrigt undan.

Tänker du överklaga domen?

– Det har jag inte tagit ställning till ännu. Och det kan ju också bli så att den dömda kvinnan överklagar. Hon har ju dömts mot sitt nekande.

JO-kritik mot kommunen

Kvinnan döms också för trolöshet mot huvudman mot ytterligare en person som hon varit god man för. Där togs närmare 95 000 kronor ut från ett konto och användes till annat än till avsedda ändamål.

”Berras” närstående har också anmält fallet till Justitieombudsmannen (JO) som efter granskning gett Sundsvalls kommun allvarlig kritik för hanteringen av ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet