Skärpt straff för ”Berras” gode man

Uppdaterad
Publicerad

Den 64-åriga kvinna som dömts för att ha stulit pengar av två av sina klienter i sin roll som god man får nu sitt straff skärpt.

SVT Västernorrland har tidigare berättat om Bernt-Olof ”Berra” Sparby som dog för drygt fyra år sedan efter att ha levt sina sista år i misär i ett gravt vattenskadat hus i Njurunda söder om Sundsvall.

Utdragen utredning

Efter hans död upptäcktes att ”Berras” gode man, en 64-årig kvinna, fört över pengar från hans konto till sitt eget. En polisutredning inleddes där man lyckades bevisa pengar försvunnit men flera av de misstänkta brotten mot Berra gick dock aldrig till åtal eftersom de hann preskriberas under den utdragna utredningen.

Fallet Berra

Det framkom dock att kvinnan även ansvarat för ekonomin åt en Sundsvallskvinna i 90-årsåldern. Från hennes medel hade drygt 90 000 kronor försvunnit. Kvinnan åtalades och fick sparken från alla sina uppdrag som god man.

Kom lindrigt undan

Tingsrätten gav den gode mannen villkorlig dom och hon dömdes att betala drygt 20 000 kronor i skadestånd till ”Berras” dödsbo och drygt 18 000 till den gamla kvinnans dödsbo. Kammaråklagare Jens Göransson tyckte att kvinnan kom lindrig undan och överklagade den del av domen som gällde den gamla kvinnan.

Hovrätten skärper straffet

Hovrätten skärper nu straffet för den gode mannen. I tingsrätten fälldes hon för trolöshet mot huvudman vid 60 tillfällen, hovrätten har hittat ytterligare 237 brottstillfällen. Därför ökar nu skadeståndet till den bestulna kvinnans dödsbo med drygt 75 000 kronor.

I den tidigare domen utkrävdes inga böter för de brott som kvinnan begått. Hovrätten ändrar nu detta till 80 dagsböter á 50 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet