Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hoppets stjärnas center för ukrainska flyktingbarn i Rumänien är en del av organisationens verksamhet. I videon berättar personalen hur arbetet på centret ser ut. Foto: Peter Nässén/SVT

Så ser Hoppets stjärnas hjälp för flyktingbarnen i Rumänien ut – psykologen: ”De är rädda”

Publicerad

Framtiden för hjälporganisationen Hoppets stjärnas flyktingprojekt i Suceava är osäker.

Men arbetet med att hjälpa rumänska barn med olika funktionsvariationer fortsätter.

1989 störtades Rumäniens dåvarande diktator Nicolae Ceaușescu i ett blodigt uppror. Några år senare inledde den svenska hjälporganisationen Hoppets stjärna från Örnsköldsvik ett arbete med att hjälpa familjer med barn med särskilda behov. Under diktaturen hade barnen placerats på olika barnhem.

”Blev chockad”

– Jag blev chockad när jag såg deras situation, trots att jag själv levde i Rumänien. Barnen hade övergetts på hem under hemska förutsättningar och jag insåg att det skulle bli min livsuppgift att ge dem, och deras föräldrar, allt stöd och hjälp jag kan, säger Hoppets stjärnas högsta chef i Rumänien, Aurora Vatamaniuc.

Hoppets stjärna i Rumänien

Hjälper barn med särskilda behov

Hoppets stjärna startade ett arbete som hämtade inspiration från hur Sverige jobbat med att ge barn och familjer ett värde, och har genom åren startat över 100 olika projekt runt om i Rumänien.

– Under våra 30 år har vi hjälpt 80 000 barn på olika sätt. Jag tror nästan inte att det är sant vad vi lyckats åstadkomma, säger Aurora Vatamaniuc.

Fattiga romer och flyktingbarn

I samband med den stora vågen av tiggande rumäner som spreds över Europa för snart tio år sedan startade Hoppets stjärna flera skolcenter där organisationen försöker hjälpa, framförallt, fattiga familjer att låta barnen gå kvar i skolan. Nu arbetar man alltså även med att hjälpa ukrainska flyktingar i Rumänien.

I videon hör du olika representanter för Hoppets stjärna beskriva arbetet i flyktingcentret i Suceava.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppets stjärna i Rumänien

Mer i ämnet