Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrarna hade aldrig sett hjärtsjuke Artem rita. Med hjälp av terapi får han hjälp vid Hoppets stjärnas flyktingcenter i Rumänien. Hör den ukrainska flyktingfamiljen berätta i videon. Foto: SVT/Peter Nässén

Här får hjärtsjuke Artem från Ukraina hjälp av Hoppets stjärna att bearbeta kriget

Publicerad

Redan efter tre terapisamtal har den hjärtsjuke flyktingpojken Artem Taranenko börjat bearbeta sina upplevelser från krigets Ukraina.

Hoppets stjärna från Örnsköldsvik driver centret, men bristen på pengar börjar bli akut.

Artem Taranenko ritar och ritar, snabba cirklar i olika färger på papper efter papper. Det kan verka helt normalt för ett litet barn, men Artems föräldrar hade aldrig tidigare sett honom röra vid de pennor de lagt fram åt honom.

– När han kom hit första gången var han väldigt orolig och svår att jobba med. Han ville inte lämna sina föräldrar, säger psykologen Oana Moraru.

Hoppets stjärna i Rumänien

Framtiden osäker

Det är Hoppets stjärna från Örnsköldsvik som driver flyktingcentret. Förutom terapi får barnen skolhjälp, bland annat av en ukrainsk lärare, och enligt personalen märks det tydliga förändringar i barnens beteenden efter att de deltagit i verksamheten ett tag.

Men ekonomin för verksamheten ser osäker ut. Finansieringen räcker i nuläget bara fram till årsskiftet och vad som händer sedan är oklart.

– I början av kriget fick sådana här center bra ekonomiskt stöd, men nu återstår bara några få av bidragsgivarna så det är svårt. Vi jobbar också samtidigt som volontärer och det måste vi fortsätta med, säger Oana Moraru.

Kommer att återvända

Även för familjen Taranenko ser framtiden oviss ut. I nuläget är det omöjligt att återvända till hemstaden Charkiv och så länge kriget fortsätter kommer familjen stanna kvar i Rumänien.

– Det spelar ingen roll när, men någon gång åker vi tillbaka. Men tills kriget är slut stannar vi här för barnens säkerhet. De måste få en normal uppväxt och skolgång, säger Andrev Taranenko.

I videon hör du familjens historia och hur de får hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppets stjärna i Rumänien

Mer i ämnet