Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
19-åriga Andreea med sonen Denys i famnen. Hon sitter vid gränsstationen mellan Ukraina och Rumänien och väntar på att träffa pojkvännen. Hör hennes berättelse. Foto: SVT / Peter Nässén

Pojkvännen flydde kriget i Ukraina – nu får familjen återförenas i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Denys är fyra månader gammal när SVT Västernorrland träffar honom på gränsen mellan Ukraina och Rumänien.

Det är här i Hoppets stjärnas flyktingmottagning vid gränsen som han får träffa sin pappa som flytt undan kriget.

Kön av långtradare på väg in i Ukraina ringlar sig fortfarande kilometerlång på den rumänska sidan vid gränsen i Siret. Inne i en tillfällig barack vid gränsstationen sitter 19-åriga ukrainska mamman Andreea Acostacoi med sonen Denys i famnen.

– Han är född i Rumänien och min pojkvän har flytt hit till Rumänien så jag åker hit för att kunna träffa honom så ofta jag kan, säger Andreea.

Hoppets stjärna i Rumänien

Många rädda för bomberna

Trots att kriget pågått i snart två år är det en strid ström av människor som passerar gränsen varje dag. Några har flytt striderna i östra delen av Ukraina, andra passerar för att träffa släkt och vänner som flytt undan kriget.

En sak har alla som SVT pratar med, de är oroliga att kriget snart ska nå även det här området.

– Vi är rädda att bomber ska falla, det har redan hänt att de fallit över Rumänien, säger Dominika Boujoul.

Hon syftar på uppgifterna från tidigare i höstas att man hittat rester av vad som ska ha varit ryska drönare på den rumänska sidan gränsen, uppgifter som fick Rumänien att skärpa bevakningen av gränsområdet mot Ukraina.

Får svensk hjälp vid gränsen

Dominika har fått en kopp te och en smörgås av Hoppets stjärnas personal vid gränspassagen och ska nu ta sig vidare in i Rumänien för att träffa sin son. När hon går ut genom dörren möter hon Andreea Acostacoi och Denys.

I videon ovan hör du Andreea Costacoi berätta om sin situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppets stjärna i Rumänien

Mer i ämnet