Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle Fantomen göra samma sak som Greta Thunberg? Hör manusförfattaren berätta vad Fantomen är rustad för – och inte. Foto: Julija Sidner/SVT

Från Örnsköldsvik till Fantomens värld – serieskaparen Mikael skriver historia

Publicerad

I ett tegelhus i Gullänget gömmer sig Fantomen, eller åtminstone manusförfattaren till serietidningens senaste nummer.

– Klart man tänkte att någon gång kanske man får göra Fantomen, men det tar man ju inte på allvar, säger serieskaparen och Örnsköldsviksbon Mikael Bergkvist.

Alla serieskapare är Fantomen-fans, åtminstone enligt Mikael Bergkvist. I sitt hem i Gullänget breder serietidningar ut sig över ett helt bord. Det har hunnit bli ett 30-tal genom åren.

Han har tidigare både skapat egna serietidningar som Agent Marc Saunders, men även arbetat i USA med Neal Adams, känd för sitt arbete med Batman, Green Lantern och The Flash.

Manusförfattare istället för tecknare

När Bergkvist kom tillbaka till Sverige arbetade han en period med Andreas Eriksson, som senare blev redaktör för Fantomen.

– Han propagerade för att de skulle ta in mig som tecknare, men de tyckte att nja, passar hans stil riktigt? Så de testade mig för manus istället och det gick bättre, berättar han.

Fantasiäventyr – men återspegla verkligheten

Istället föll uppdraget på den argentinska mästaren Gerardo Canelo. Bland de färggranna sidorna syns bilder från bland annat ett egyptiskt museum som inte bara finns på riktigt – utan är avbildat från verkligheten.

– Även om det är fantasiäventyr så försöker man vara korrekt så långt det bara går, precis som att det finns faktiskt en sån här jade staty som är en del av manuset, säger Bergkvist.

Kan bli fler nummer från Fantomentecknaren

Numret beskrivs som en blandning mellan Die Hard och Indiana Jones, vilket är något mer actionfyllt än Fantomens vanliga format.

– Det ryktas om att jag kommer att få teckna och skriva Fantomen framöver också. Om det är så tror jag att jag blir den första svenska artisten som gör det, säger Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.