Frankrikes ambassadör David Cvach besökte under torsdagen Västernorrland. Foto: SVT

Franskt intresse för länets gröna teknik

Publicerad

Frankrikes ambassadör David Cvach gjorde tillsammas med riksdagsledamoten Emil Källström (C) en turné genom Västernorrland under torsdagen.
Fransmännen är nyfikna på vad som ligger bakom Sveriges framgångar när det gäller utveckling och export av miljöteknik.

Länsturnén inleddes i Örnsköldsvik med bland annat presentationer av Sekab och Processum. Sedan bar det vidare söderut mot Härnösand och ett besök hos solcellsföretaget Absolicon.

Dagen avslutades i Sundsvall med ett nedslag på BizMaker Day följt av en middag med representanter från SCA.

Knyta kontakter

– Frankrike och Sverige har ett mycket intressant samarbete på gång inom hållbar teknik. Där ligger länet långt framme men alla vet inte om det, så det vi försöker göra i dag är att knyta kontakter som skulle kunna innebära investeringar och samarbeten för länets företag, säger Emil Källström.

Tack vare bland annat höga krav på vattenrening, avfallshantering och regler mot utsläpp av miljöstörande ämnen anses Sverige vara bland de främsta länderna i världen inom miljöteknik.

Politiskt samarbete

– En central fråga för ekonomin och framtiden i Franrike. Våra två länder ligger långt fram med utveckling och innovation. Det gäller att få fart på vårt bilaterala samarbete. Det är den vägen vi ska gå för att få ett starkare politiskt samarbete, vilket behövs i dag i Europa, säger David Cvach.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer