Foto: Fredrika Ek

Fredrika Ek årets kvinnliga äventyrare

Publicerad

Sundsvallsbon Fredrika Ek cyklade genom 45 länder på 1 000 dagar. Nu har hon prisats.

På internationella kvinnodagen den 8 mars 2015 lämnade Fredrika Ek Sundsvall på cykel. Hon cyklade genom 45 länder i Europa, Asien, Oceanien, Sydamerika och Afrika. Fredrika avverkade 5 100 mil i cykelsadeln på 1 000 dagar.

På lördagen tog hon emot priset som Årets kvinnliga äventyrare. prisutdelaren Ola Skinnarmo ställde frågan kring hur det har varit att cykla som kvinna.

– Det har varit mitt absolut starkaste kort. När jag har kommit till olika platser har jag aldrig uppfattats som ett hot, och alltid blivit väl mottagen, sade Fredrika Ek.

Kamelvandring

Årets Äventyrare startade 2005 och utser varje år en manlig och en kvinnlig vinnare för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Priset består av äran och erkännandet av bedriften.

Årets manliga äventyrare blev Christian Bodegren som vandrat med kamel från Ulan Bator i Mongoliet till Kaspiska havet. En vandring på nästan 510 mil.

Bland tidigare pristagare märks Robin Trygg, Ola Skinnarmo, Vera Simonsson, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Rune Larsson.

Samlade in pengar

Under resans gång har Fredrika samlat in pengar till välgörenhetsorganisationen ActionAid som vill ge flickor och kvinnor i utsatta områden ett bättre liv. Den totala summan för insamlingen är nu uppe i cirka 850 000 kr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredrika Ek

Mer i ämnet