Foto: Hans Lindblom, SVT

Fredrika hemma igen!

Uppdaterad
Publicerad

Efter knappt tre år på cykel genom fem kontinenter kom idag Fredrika Ek hem till Sundsvall och ett fyllt torg med vänner och bekanta. – Jag visste ju att mamma skulle stå här men det här hade jag inte väntat mig!

Fredrika har samtidigt samlat in 750.000 kronor till hjälporganisationen Action Aid till förmån för mänskliga rättigheter för utsatta flickor världen över.

Vid hemkomsten på lördagen trotsade ett hundratal Sundsvallsbor kylan för att välkomna Fredrika på Stora torget.

Fick ”ge bort” sitt namn

– Den här resan har varit en lång radda av otroliga upplevelser, berättar Fredrika och tvingad att välja en händelse från det två år och tio månader långa äventyret berättar hon att hon för bara några månader sedan befann sig i Guinea:

– Och då var jag i en liten hydda och fick den här lilla två dagar gamla flickan i min famn. På morgonen berättade mamman att hon skulle få heta Fredrika!

Bra ambassadör

Kramkalaset vid framkomsten ville aldrig ta slut. Kommunalrådet Peder Björk höll tal.

– Fredrika är en fantastiskt bra ambassadör för Sundsvall och har uppmärksammats över hela världen under sin resa. Hon har dessutom samlat in pengar till ett mycket viktigt ändamål, sa Peder Björk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredrika Ek

Mer i ämnet