Fredrika har cyklat fem tusen mil på knappt tre år. Foto: Fredrika Ek

Fredrika har nått etappmålet – ett varv runt jorden

Uppdaterad
Publicerad

Fredrika Ek från Sundsvall hade som målsättning att cykla en sträcka på 4000 mil, lika med ekvatorns omkrets, på tusen dagar. Hon lyckades på kortare tid och hon är inte redo att åka hem ännu.

Det är mer än två år sedan, 8 mars 2015, som Fredrika Ek startade sin äventyrliga resa från Sundsvall. Hon har tagit sig genom Europa, Asien, Oceanien, Nordamerika och när hon nu nådde 4000 mil, befann hon sig i Peru. Och hon behövde inte 1000 dagar för att tillryggalägga den sträckan, utan bara 839.

Resan är inte enbart för hennes eget nöjes skull utan hon skriver på sin hemsida, The bike ramble, att hon gör den samtidigt som hon vill se världen som den är, med egna ögon. Samtidigt cyklar hon för en bättre värld och har lyckats samla in över 450 000 kronor till välgörenhet med inriktning på flickor.

Nu är hon som sagt i Peru och när hon avverkat Sydamerika fortsätter hon till Afrika. På resans tusende dag, som infaller i december i år, räknar hon med att parkera sin cykel vid föräldrarna hus i Sundsvall och kanske vila några dagar från trampandet.

LÄS MER: Jorden runt på 1000 dagar

TV: Se inslaget från 2016 här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredrika Ek

Mer i ämnet