Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) besökte skolor i Sundsvall och Härnösand på fredagen, och kommenterade den senaste tidens oroligheter på en skola i Härnösand. Foto: SVT

Fridolin: ”Elever och lärare ska vara trygga i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) besökte länet på fredagen, bland annat på temat att skolsammanslagningar kan öka jämlikheten. I Härnösand har det dock lett till kaos inledningsvis.

SVT Västernorrland kunde i går berätta att en sammanslagning av två högstadieskolor i Härnösand i höstas har lett till bråk och oroligheter.

Bildandet av en ny enhet, Wendela Hellmanskolan, med runt 500 elever har varit långt ifrån problemfri. Bråk mellan elevgrupperingar och hot och våldsamheter mot lärare har lett till åtgärder från skolförvaltningen.

Väktare och kameror

Med väktare, fältassistenter och extrapersonal – och inom kort även övervakningskameror – ska ordningen återställas.

Är det rätt väg att gå?

– Det vet vi inte. Vi provar det här nu, och fungerar det inte får vi prova något annat. Vi ser allvarligt på det här och vi måste komma till rätta med det, säger verksamhetschef Andreas Krasser.

Lugnare

– Det har blivit lugnare. Men en del elever och personal känner fortfarande en viss oro. Vi är inte i mål med det här ännu.

Det kan kanske tyckas vara ett  tungt artilleri att ta till. Ska det behövas ordningsvakter och kameror i skolan, under skoltid?

– Som sagt, vi måste prova oss fram. Men vi tar det här på största allvar.

Vad har ni fått för reaktioner från föräldrar?

– Både och. En del tycker det är bra. Andra är oroliga, säger Andreas Krasser.

Ministern på besök

Utbildningsminister Gustav Fridolins besök länet i dag, på skolor i Sundsvall och Härnösand, var en händelse som såg ut som en tanke.

På agendan: trygghet i skolan och sammanslagningar av skolor för ökad jämlikhet.

– Det blir lättare att hitta lärare som är behöriga i alla ämnen. Det finns också en poäng med att elever med olika bakgrund möts och jobbar ihop. Det är inte alltid lätt men har man ett starkt ledarskap, tillräckligt med resurser och de räta förutsättningarna för lärarna så kan det vara en bra idé, säger Gustav Fridolin.

”Hårt och tufft arbete”

Om det aktuella exemplet i Härnösand där väktare och övervakningskameror ska upprätthålla ordningen säger han:

– Det ska inte behöva vara så. Elever och lärare ska kunna vara trygga på sin skola. Behöver man ta till extra insatser under en tid ska man göra det, säger Gustav Fridolin.

– Men i grunden måste det ju handla om att alla elever sköter sig, och att de vuxna i skolan har goda relationer med eleverna. Det är ett hårt och tufft arbete, det kräver starkt ledarskap och det kräver rätt resurser för att kunna göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.