Fritt fall inom socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Nu protesterar anställda inom socialtjänsten i Sundsvall mot en verksamhet i kris. Efter att ha försökt få politikerna att inse situationen i flera år, menar de nu att botten är nådd.

– Vi är i fritt fall. Vi är så körda i botten att vi har svårt att skapa någon stabilitet, säger Karin Gustavsson som arbetar som barnutredare.

Rop på hjälp

Vid onsdagens socialnämndsmöte kommer ett rop på hjälp från de anställda. Redan 2012 försökte personalen slå larm till politikerna om en allt mer pressad arbetssituation,

Socialtjänsten i kris

– Vi skrev ett brev till nämnden men fick aldrig något svar. Vi skickade ett nytt i mars 2013. Det blev diariefört, men vi fick ingen reaktion. Först under våren 2014 då vi skickade ett tredje brev och gick ut i media, fick vi svar, säger Karin Gustavsson. 

Många slutar

Hon berättar att många kollegor inom socialtjänsten slutat under åren, på grund av bristande resurser. Av de 15 personer som skrev under brevet till politikerna i mars 2013 är det bara 2-3 som jobbar kvar.

– Det är en förfärlig känsla att inte räcka till för de här utsatta familjerna. Det gör att många slutar. Alla socialsekreterare har en väldig yrkesstolthet. Men grejen är att arbetet med utsatta barn och unga har varit nedprioriterat i flera år. Det har vi sagt till våra chefer många gånger. Vi hinner inte vårt jobb inom de tidsfrister vi har att förhålla oss till, säger hon.

”Som ett korthus”

– Vi har tappat varenda människa med lång kompetens. Det är kris inom missbruksvården för vuxna just nu. Vi har inte tillräckligt med socialsekreterare som handlägger de frågorna. Det är som ett korthus som faller, med dominoeffekt, menar Karin Gustavsson.

Totalt har 66 personer som alla jobbar med utsatta barn, unga och vuxna inom socialtjänsten i Sundsvall skrivit på protestbrevet som lämnas till politikerna. Det är alltså fjärde gången på bara några år som de försöker göra sina röster hörda.

Planerar fler protester

– Vi måste fortsätta att säga till att det är kris och vi kommer att fortsätta uppvakta politikerna tills det blir någon ändring, avslutar Karin Gustavsson.

I Sundsvall har de anställda som är medlemmar i fackförbunden SSR och Vision bildat en lokal grupp som heter ”Nu bryter vi tystnaden”. De går till socialnämnden under onsdagen för att protestera under parollerna: ”SOS- Soc”, ”Vårt jobb- ert ansvar” och ”Vi kan om ni vill”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet