Nu rinner vattnet i det nya omlöpet Foto: SVT

Fritt fram i älven

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen invigdes det nya omlöpet förbi Anundsjö kraftverk. Nu kan fisken äntligen ta sig förbi kraftverksdammen.

Det har tagit ett år och 20 miljoner kronor att slutföra projektet som nu gör det möjligt för fisk att ta sig förbi kraftverksdammen i Anundsjöån. I och med det är också det sista vandringshindret överbryggat och fisk kan nu vandra fritt i hela älvsystemet. Statkraft som äger kraftverket har byggt den knappt 500 meter långa bäcken förbi dammen och biotopåtgärdat en fyra kilometer lång torrfåra nedströms.

Vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen var det så dags för landshövding Gunnar Holmgren att trycka på knappen för att släppa på vattnet.

Moälven

Lång väntan över

Redan 2002 ville kammarkollegiet få till en ändring i vattendomen från 1952. Men på grund av att kraftverket bytte ägare ett flertal gånger drog det ut på tiden. När Statkraft tog över gick kraftbolaget med på att omförhandla vattendomen utan att gå till domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moälven

Mer i ämnet