Laxen är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Inte på närmare hundra år har det funnits lax i Norra Anundsjöån men den här veckan blev det verklighet när 140 000 laxungar släpptes ut i åsystemet.

De 140 000 smålaxarna kom på släpvagn från Forsmo fiskodling i Sollefteå. Norra Anundsjöåns fiskevårdsområde har fått fisken till skänks eftersom de blivit över i odlingen av lax till Ångermanälven. Sista biten ner till forsarna i ån blir det transport med fyrhjuling.

– Det är ett historiskt ögonblick, det här har vi väntat på i 20 år, säger Jan Sandström från Norra Anundsjöåns Fiskevårdsområde medan de sex, sju centimeter långa laxungarna pilar iväg i det svarta vattnet.

Samarbete med Statkraft

Ända sedan istiden har laxen vandrat upp i Norra Anundsjöån som är ett biflöde till Moälven men föroreningar i älvens nedre del och inte minst bygget av flera kraftverk satte stopp för all fiskvandring under första delen av 1900-talet. Som en fortsättning på  Moälvsprojektet som går ut på att återinföra lax och havsöring i hela älvsystemet ingår ett så kallat omlöp förbi Kubbe kraftverk vilket nu är på gång i samarbete med ägaren Statkraft. Omlöpet är en förutsättning för att laxarna ska kunna återvända till forsarna här uppe.

Återvänder om sju år

Fisken får vänja sig vid åns vatten i stora påsar innan de släpps ut i forsarna där restaurering efter flottningsepoken gjort att laxungarna förhoppningsvis ska trivas och man kan se att smålaxarna snabbt vänjer sig vid den nya miljön och placerar sig på lämpliga platser i strömmen. Man räknar med att det tar omkring sju år innan de första laxarna återvänder för lek, då har de vandrat ända ner till södra Östersjön där uppväxtområdena finns. Men dödligheten är stor, bara några få procent kommer tillbaka.

Stort engagemang

– Får vi tillbaka 150 laxar är det bra, konstaterar Bosse Backman som också är aktiv i fiskevårdsområdet. Han kommer att sitta beredd på stranden när de första laxarna hoppar i ån.

– Jag kommer att ta mig hit och se fisken leka också, säger han entusiastiskt.

Bingo om laxen återvänder

Engagemanget bland folket i bygden är stort och även om hoten mot de små laxliven är många, som till exempel åns gäddor, så tror man att projektet kan lyckas.

– Det kommer att finnas lax här om sex, sju år och då är det bara att ge sig ut och prova att fiska, säger Jan Sandström som egentligen tycker att det räcker med att få se fisken komma tillbaka.

– Det skulle vara en bingovinst bara att få se laxen gå upp genom Fällforsen, det blir en upplevelse, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moälven

Mer i ämnet