En 117 cm lång lax tar sig förbi laxräknaren i Moälvens biflöde Utterån.

Ljusning i Moälven

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dåliga år visar rapporter från sportfiskare att trenden har vänt. Lax och havsöring har hittat tillbaka till Moälven.

Moälvsprojektet som startade för drygt 20 år sedan och som har kostat nästan 20 miljoner att genomföra har flera gånger kallats för ett fiasko. Men som kommunbiologen Håkan Jansson sa för ett par år sedan gäller det att ha is i magen.

– Det kan ju tyckas att det är ett fiasko men projektet med att få lax och havsöring att vandra tillbaka till älven har nyss startat. Om några år tror jag att vi kommer att få en betydligt högre återvandring. Speciellt om man skär ner på fisket i Östersjön. Då kommer betydligt fler laxar och havsöringar att vandra tillbaka.

Moälven

Sista hindret ska bort

Och kanske ser vi resultatet nu. Sportfiskare som besökt Moälven under våren rapporterar att fisket är bättre än på länge.

– Det känns ju jätteroligt. Vi har jobbat i många år för att få till en återintroduktion av lax och havsöring i Moälven. Så småningom ska det ju bli en självreproducerande älv. För sportfisket är det här jätteroligt, säger Carina Westin från Molidens fiskevårdsområde.

Vid det sista vandringshindret, vattenkraftverket ovanför Bredbyn har Statkraft under onsdagen börjat gjuta en kulvert som ska utgöra grunden till fiskvandringsvägen uppströms. Nästa sommar ska det vara fritt fram för fisken att ta sig förbi kraftverket. Då ska även vägen nedströms vara klar.

Men redan i år är kalendern fullbokad med andra åtgärder i Moälven. Bland annat ska mer yngel och ettårig fisk sättas ut. Nya lekbottnar ska färdigställas och på flera platser ska det elfiskas för att mäta effekterna av kalkning och tidigare utsättningar.

Havsöringen försvann

För drygt tio år sedan fanns det gott om havsöring i älven efter lyckade utsättningar. Nu har fisken hittat hit igen vilket är glädjande för alla som arbetat med projektet. Men samtidigt finns en oro över att det kan gå som vid tidigare utsättningar.

– Vi hade ett enormt havsöringsfiske här men uttaget blev lite för stort och fisket var inte reglerat. En stor del av beståndet fiskades också upp vid kusten. Nu har vi ett bra fiske i älven men det gäller att vi gemensamt håller igen på fångsterna. Vi fiskar ju fortfarande på kapitalet, säger fiskerikonsulenten Bo Öhman.

Vis av gamla erfarenheter är nu älven reglerad och förhoppningen om att Moälven ska bli ett självklart utflyktsmål lever i allra högsta grad.

– Vår filosofi går ut på att folk ska ta sig ut och uppleva lite mindfulness och att ungdomar ska upptäcka sportfisket. Ta sig ut från datorerna och uppleva värdena i vår natur, säger Carina Westin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moälven

Mer i ämnet