Hör kriminologen och författaren Maria Dufva berätta i klippet hur barn och unga påverkas negativt av skärmtid. Foto: SVT/Björn Larsson Rosvall/TT

Kriminolog om mer skärmtid: ”Lätt att bli moralist”

Publicerad

Tre föreläsningar på en och samma dag blev det för kriminologen och författaren Maria Dufva som pratade om hur barn och unga påverkas negativt av skärmtid och sociala medier. Hon har själv lång erfarenhet av unga som drabbas av och begår brott på nätet.

Maria Dufva berättar om hur den fysiska hälsan påverkas av mindre sömn och mer stillasittande, men också hur unga jämför sig själva med gällande normer på sociala medier och hur det påverkar deras mående.

– Och sedan det som jag jobbar med, brottsförebyggande och folkbildande kring att vara utsatt på nätet. Det påverkar också ens hälsa så klart. Psykeveckan är en fantastiskt satsning, vars perspektiv fler borde ta efter eftersom det är så lätt att man blir moralist. Att bara fundera på om det verkligen är bra att sova med påslagen telefon, inte träna som man bör och inte umgås i verkliga livet. Bara fundera lite kring det.

”Allas röster behöver bli hörda”

Att stigmatisera psykisk ohälsa har negativa konsekvenser både på samhället och den enskilda individen. Själva syftet med Psykeveckan är att istället avstigmatisera psykisk ohälsa genom att öka förståelse och kunskap kring psykisk sjukdom via föreläsningar och samtal.

– Vi vill uppmärksamma psykisk ohälsa och minska stigmat kring det. Vi vill också öka kunskap och medvetenhet kring psykisk ohälsa. Vi vill visa att allas plats i samhälle finns och är viktig och att allas röster får bli hörda, säger Sandra Johansson, arrangör och utvecklingsstrateg på Örnsköldsviks kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.