Foto: Thomas Sundberg/SVT

Explosionsrisk efter villabrand utanför Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Vid 11.30-tiden kom larm om en brand i en villa i Skorped, väster om Örnsköldsvik. En man skadades i branden.

Det var en granne som larmade SOS om branden i villan. Räddningstjänsten skickade åtta brandbilar och två ambulanser till platsen. Personal från fyra styrkor bekämpade elden.

– Det är en övertänd tvåvåningsvilla där det också finns gasflaskor, sade Arne Persson räddningschef i beredskap när vi nådde honom i släckningsarbetets inledningsskede.

Gasflaska exploderade

Han berättar att en gasflaska exploderat och att det är osäkert hur många som är kvar. Boende i närområdet evakuerades från sina bostäder.

– Vi har börjat spärra av och evakuera boende på en radie av cirka 300 meter.

Järnvägen avstängd – timmertåg skyddar

Villan ligger i ett bostadsområde i Skorpeds centrum. Även järnvägen spärrades av och det är tills vidare stopp i tågtrafiken förbi Skorped. Arne Persson berättar att de nu kommer att försöka parkera ett timmertåg i höjd med brandplatsen. Persontåg kan då passera i skydd av det.

Avspärrningarna kommer att vara kvar till klockan 12.00 på onsdag, då beräknas faran vara över.

– De flesta av de som evakuerats har hittat eget boende över natten. De andra, 7-8 stycken, får hjälp med boende av kommunens POSUM-grupp säger Arne Persson vid 15-tiden då läget är betydligt lugnare.

Skadad vårdas på sjukhus

Mannen som bodde i villan lyckades med hjälp av grannar ta sig ut ur det brinnande huset och fördes till Örnsköldsviks sjukhus för vård. Det är oklart vilka skador han ådragit sig, han har inte kunnat höras om händelsen.

Enligt Arne Persson finns det i nuläget inga indikationer på att det funnits fler personer i huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.